Personalizirana terapija protiv raka bit će moguća u Hrvatskoj

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Christopha Franza, predsjednika uprave kompanije Hoffmann – La Roche, ministar zdravstva Milan Kujundžić, direktor tvrtke La Roche Hrvatska Milorad Gošev i prokurist Objedinjene strategije međunarodnih poslova tvrtke Roche Dražen Jeleč potpisali su u četvrtak u Banskim dvorima memorandum o suradnji između Vlade i društva Roche d.o.o. na pripremi i provedbi projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda.

 – To je velika stvar, jer će Hrvatska potencijalno postati treći laboratorij u Europi gdje će se raditi dijagnostika personalne medicine, što znači, da ljudi s istom vrstom tumora ne reagiraju na lijek jednako, stoga će se s ovim testovima ciljano davati lijek prema onome što će se genetski očitati u bolesti ili u genomu pacijenta – poručio je ministar Kujundžić.

Ministar je dodao kako to znači “osjetno bolji ishod liječenja i osjetno racionalnije davanje lijekova” za sve oboljele od malignih bolesti, koji će se moći testirati te nakon toga odabrati za njih najpreciznije liječenje. Liječenja će ujedno pokrivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Premijer Plenković pozdravio je suradnju u borbi protiv malignih bolesti.

– Današnji memorandum o suradnji donosi 90 milijuna kuna u prvoj fazi za financiranje posebnog laboratorija u KBC-u Zagreb, a omogućuje našim pacijentima jedan inovativan pristup, temeljen na istraživanjima i personaliziranoj medicini, koji dovodi od učinkovitijeg liječenja malignih bolesti – kazao je on te je dodao kako se na ovaj način pridonosi razvoju hrvatske medicine.

Direktor Rochea Hrvatska Milorad Gošev naglasio je kako smo postali prva od četiri zemlje koja je dobila sredstva za personaliziranu medicinu te smo prvi koji ćemo ih početi i koristiti.

– Ideja je da se kroz personalizirani pristup, gensko profiliranje svakog metastaskog tumora, sukladno tom nalazu pacijentu da terapija koja se primjenjuje s obzirom na taj nalaz. Na taj način će svaki pacijent dobiti pravu terapiju na vrijeme – poručio je Gošev.

Naglasio je kako će zaposliti 30-ak zdravstvenih djelatnika za rad u laboratoriju, a istovremeno će raditi na prikupljanju strukturiranih podataka koji će pomoći pratiti ishode liječenja, po ustavnovi i po pacijentu.

– Zavod će biti unutar KBC-a Zagreb, nakon potpisivanja kreće akcijski plan koji će izraditi Ministarstvo, a on mora biti završen u četiri mjeseca, i onda kreće uređenje prostora laboratorija, i to je sve proces koji smo potpisivanjem pokrenuli – zaključio je Gošev te je dodao kako je realno da će se laboratorij otvoriti prije ljeta slijedeće godine.

Hina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Eurojackpot 5+0 pogođen u Ludbregu

U 44. kolu igre Eurojackpot dobitak od 370.460,46 kuna osvojen je u Ludbregu. Listić je uplaćen na prodajnom mjestu Hrvatske lutrije. Ovakvih 5+0 dobitaka bilo

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI