Pet godina traje suđenje vlasnici Talusa, bivši radnici ojađeni: ‘Gubimo vjeru u sve: sud, tužitelja pa i u našeg odvjetnika.’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Radnice propale koprivničke tvornice obuće Talus petu godinu čekaju presudu poduzetnici Mirjani Indir protiv koje se na Općinskom sudu u Koprivnici vodi kazneni postupak zbog neisplate nešto više od 530.000 kuna plaća, doprinosa državi, poreza i nevođenja poslovnih knjiga. U srijedu je održano još jedno ročište koje je sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić morala odgoditi zato što, ne samo što se nije pojavila okrivljena poduzetnica, nego se sudu nije odazvala niti jedna od pozvanih svjedokinja. Zbog toga je sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić suđenje odgodila za početak lipnja kada bi trebali biti saslušani svi svjedoci i kada bi okrivljena Mirjana Indir trebala iznijeti svoju obranu.

– Ojađeni smo kako to sve dugo traje. Gubimo vjeru u sve: sud, tužitelja, pa i našeg odvjetnika – rekla nam je uoči prošle rasprave jedna od radnica koja nije primila plaću za posao koji je radila, a koja je i sama svjedočila tijekom postupka.

Istražujući što se događa i zašto to sve tako dugo traje, otkrili smo ‘toplu vodu’, zapravo ono što već svi znaju. Okrivljena Mirjana Indir se preselila u Njemačku i svoje učestalo nepojavljivanje na sudu pravda raznim obvezama koje potkrjepljuje vjerodostojnom dokumentacijom koju pak sud redovito uvažava. S druge strane, tužiteljima je dosta teško zato što su radnice tijekom istrage tvrdile jedno, a tijekom rasprave neke ni same nisu znale reći koliko im je Mirjana Indir plaća isplatila, a koliko nije. Neke od njih doista su potvrdile potraživanja, no neke su se ‘pogubile’. Kazale su kako im nije isplaćena plaća, a onda se odnekud pojavila ‘priznanica’ koja potvrđuje da je neke isplate ipak bilo. Tako se, objašnjavaju nas upućeni iz pravosudnih krugova, dosta nezrelo poljuljala vjerodostojnost same optužnice i uvelike otežao rad tužiteljima koji na sudu moraju dokazati ono što tvrde optužnicom.

*Tekst je objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista

Mirjana Indir

Podsjetimo, Mirjana Indir ostala je radnicama dužna šest plaća, odnosno nešto više od pola milijuna kuna. Na početku postupka zastupao ju je čuveni zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kojem je, kako je suđenje odmicalo, otkazala punomoć i angažirala jednu drugu pravnicu iz Zagreba.

– Koliko se zaradilo, toliko se isplatilo. Proizvodnja nije bila 100 posto uspješna i pogon se dvaput selio, zatim brojna bolovanja i otkazi pa nisam mogla isplatiti plaće. Dala sam radnicama novac za plaće i režije, toliko koliko je bilo u firmi – objasnila nam je Mirjana Indir nakon podizanja optužnice prema kojoj je svaku radnicu uskratila za iznose od 18 do 20 tisuća kuna, ukupno oko pola milijuna kuna neisplaćenih plaća, a optužnicom se tereti i za neplaćanje 100.000 kuna doprinosa radnicima te dodatnih 67.900 kuna neplaćenog poreza na dodanu vrijednost državi.

Na početku suđenja svjedočila je i sestrična optužene poduzetnice kojoj nije isplaćeno sedam plaća.

– Mirjana si je sredila kuću, školovala kćer, kupila auto, mnogo putovala. Mislim da je novac dobiven od poslovanja trošila za vlastite potrebe, a kako se šuškalo među radnicima, imala je otvoren i drugi račun preko kojeg je poslovala. Bila sam jednom kod nje i kuća joj prije tako nije izgledala. Zato zaključujem kako je sve to stekla novcem tvrtke – kazala je svjedokinja koja od svoje rođakinje i bivše šefice potražuje nešto više od 18.000 kuna. I ostale svjedokinje, poput šivačice u propaloj tvrtki, kazale su na sudu kako si je optužena kćeri platila školovanje i poslovanje tvrtke vodila preko drugog računa, dok su one radile i po 12 sati ne dobivajući plaću za posao koji su radile.

Na prvom ročištu na kojem je Mirjana Indir bila prisutna, ona je porekla utaju poreza i objasnila kako je porezni dug nastao nakon što ju je Porezna uprava blokirala zbog tadašnjeg duga od 50.000 kuna, a to joj je onemogućilo daljnje poslovanje, a sličnog je mišljenja bila i oko neisplata plaća.

FOTO Arhiva Podravskog lista

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI