Pet milijuna za farmu, stižu i roboti: Da nam Europa nije dala 70 posto ovo bismo mogli sanjati

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obitelj Grubić iz Duge Rijeke, naselja na području općine Rasinja, krenula je u izgradnju nove farme. Godinama se Grubići bave proizvodnjom mlijeka, a sad su odlučili ponovno iskoristiti mogućnost povlačenja europskog novca te dodatno modernizirati svoje gospodarstvo. Plan je da izgradnja farme završi u ovoj godini.

– Farma je kapaciteta 70 krava s robotima za mužnju i vrijedna je pet milijuna kuna. Za ovu investiciju dobili smo potporu od 70 posto iz fonda Europske unije i bez tih sredstava sigurno se ne bismo odlučili za ulaganje jer mljekarstvo nije toliko profitabilno da bi dozvolilo modernizaciju vlastitim novcem – kaže Duška Grubić.

Grubićevi jedva čekaju završetak radova

Trenutno na svom gospodarstvu Grubići imaju 70 krava, a dnevna proizvodnja mlijeka se kreće oko 1500 litara. Kao i svi farmeri, ni Grubići nisu previše zadovoljni otkupnom cijenom mlijeka koja se kod njih kreće između 2,9 i 2,95 kuna po litri.

– Otkupna cijena mlijeka daleko je od one koja bi jamčila stabilnost i profitabilnost proizvodnje. Zbog toga novom farmom ne namjeravamo značajnije povećavati broj grla stoke i eventualno ćemo imati najviše 80 krava – kaže Duška Grubić.

Prije 14 godina, dodaje ona, za litru mlijeka dobivali su četiri kune, a kad se uzme u obzir koliko su otad rasli njihovi troškovi, onda je pametnom dosta da shvati kako danas žive farmeri.

– Cijena mlijeka u odnosu na to razdoblje niža je za više od jedne kune i svima je jasno da sadašnjih 2,9 kuna za litru neće oživjeti domaću proizvodnju te da će i dalje sve više farmera prazniti štale. Za oživljavanje domaće proizvodnje otkupna cijena mlijeka trebala bi iznositi minimalno 3,5 kune po litri – zaključila je Duška Grubić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI