Peticija za normalan rad seoske ambulante: “Bojimo se, ne želimo ostati bez doktorice.”

Više od 440 ljudi, pretežito mještani općine Rasinja, potpisalo je online peticiju vezanu uz rad ambulante obiteljske medicine u Rasinji. Peticija koju je pokrenula mještanka Rasinje Anita Bakovljanec trebala bi prema potpisnicima imati za cilj normalizaciju rada u rasinjskoj ambulanti. Osim toga, u tekstu je naglašena mogućnost da Rasinja ostane bez svoje doktorice.

– Prema sadašnjem radnom vremenu i načinu na koji se odvija rad, to je prema nama realna mogućnost. Upravo smo zato pokrenuli peticiju – rekla je Anita Bakovljanec.

Tekst ankete, koji prenosimo u cijelosti, glasi: Pozivamo sve pacijente koji pripadaju ambulanti u Rasinji i sve dobre ljude da nam se pridruže u peticiji ZA doktoricu Teu Čuti kako bi nam ostala i dalje naša liječnica. Naime, doktorica Čuti je opterećena radom u drugim okolnim ambulantama (Gola, Sokolovac, Križevci…) i svaki je dan, uz ambulantu u Rasinji, raspoređena i negdje drugdje i to već sedam mjeseci. Svojim potpisom ŽELIMO da dr. Tea Čuti ostane raditi u našoj ambulanti u Rasinji, a od Doma zdravlja zahtijevamo da je poštede tolikih zamjena i 16-satnog radnog vremena. Želimo zdravu, fizički snažnu i odmorenu liječnicu, a to su temeljni uvjeti za normalno funkcioniranje svakog liječnika. Poštovani pacijenti i svi dobri ljudi, pridružite nam se i potpišite ovu peticiju da nam dr. Tea Čuti ostane naša liječnica i da ambulanta u Rasinji ne ostane bez liječnika zatvorena – napisano je u tekstu peticije.

U kratkom roku anketu je potpisalo više od 440 ljudi, što znači da je problem koji se spominje prisutan i da mještani Rasinje smatraju da bi se trebalo nešto  poduzeti. Komentar na nastalu situaciju pokušali smo dobiti preko doktorice Čuti i preko Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, pod čijom je ingerencijom rasinjska ambulanta. No, na naše upite odgovori nisu stigli iako se radi o javnoj ustanovi (Dom zdravlja), koja ima obvezu odgovoriti na medijske upite.

Ipak, ravnateljica Doma zdravlja u intervju koji je dala za Podravski list u listopadu potvrdila je problem s malobrojnosti liječnika obiteljske medicine na području naše županije.

–  Sada imamo šest timova bez nositelja (što znači da ambulanta u određenom mjestu postoji, ali ne postoji stalno zaposlen liječnik, već se to mjesto se popunjava zamjenama, op.a), u listopadu će ih biti osam: ordinacija opće/obiteljske medicine u Koprivnici, Goli, Kalniku, gradu Đurđevcu, Ferdinandovcu i Kloštru Podravskom. Dvije liječnice najesen odlaze u mirovinu, i to zakupci iz privatnih ordinacija u Đelekovcu i Koprivnici, te ambulante prelaze u Dom zdravlja i bit će raspisan natječaj za nove liječnike. U ostalih šest ambulanti bez nositelja rade naši liječnici prekovremeno – odgovorila je tada doktorica Krajina.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI