Petorka pravomoćno osuđena za šverc ljudi, oduzet im je i novac koji su uzimali strancima

Od Puškarića i Mujkića oduzima se nezakonito stečenih 3200 eura, od Prišeka 900, a od Jajetića 800 eura


Autor: podravski.hr — 05.02.2019. / 12:26 Crna kronika

Dražen Puškarić tijekom privođenja (Foto: Pixell)

Podravski ‘šverceri ljudi’ pravomoćno su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne i oduzimanje novca kojeg su dobili za ilegalno prebacivanje četvorice turskih državljana u Mađarsku, odlučio je Županijski sud.

Prema toj presudi, Gotalovčani Matija Jagarinec i Dražen Puškarić, Alen Mujkić iz Repaša, Koprivničanac Davor Jajetić i Damir Prišek iz Zagreba proglašeni su krivima, ali zbog toga neće u zatvor. Uvjetne kazne su im u rasponu od osam mjeseci do godine dana, s tim da će provoptuženi Puškarić morati obaviti rad za opće dobro.

Optuženi bosanski državljanin Savo Marković u međuvremenu je preminuo, pa se odustalo od progona. Od Puškarića i Mujkića oduzima se nezakonito stečenih 3200 eura, od Prišeka 900, a od Jajetića 800 eura. Jagarinec je bio ‘običan’ pomagač i osuđen je na osam mjeseci uvjetno, a čini se kako novac nije dobio.

Prema presudi, oni su četvero turskih državljana potkraj veljače 2013. godine ilegalno prebacili u Mađarsku. Prišek, Jajetić, Mujkić i Jagarinec priznali su počinjenje kaznenih djela, a jedino je Puškarić tijekom cijelog postupka sve nijekao. Županijski sud odbio je sve žalbe, pa i onu Općinskog državnog odvjetništva da im se izreknu bezuvjetne zatvorske kazne.

Oni su prije pet godina pali u velikoj međunarodnoj policijskih akciji suzbijanja šverca ljudi u kojoj je uhićeno više od 20 osoba pod optužbama da su najmanje 200 stranaca iz Srbije, BiH i Hrvatske prebacili na zapad. Od podravske skupine jedino je Puškarić zadržan u istražnom zatvoru u kojem se tog časa svejedno nalazio zbog organiziranja krivotvorenja novca u ilegalnoj tiskari u Bjelovaru. Na koncu je za to djelo također osuđen. (rm)

Davor Jajetić – godinu dana uvjetno i oduzimanje 800 eura

Alen Mujkić – godinu dana uvjetno i oduzimanje 1600 eura

Matija Jagarinec dobio je osam mjeseci uvjetno jer je bio pomagač

FOTO: PIXELL, ARHIVA