Picasso, Meštrović… Mate Turić: Naš kipar tek je treći Hrvatski kipar koji će izložiti rad u Gran Palaisu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mate Turić autor je skulptura koje čine stalni postav u križevačkom tehnološkom muzeju, živi u Vrbovcu, a nedavno je primio ogromno priznanje za svoj rad. Naime, njegova je skulptura izabrana od strane pariškog Salona d’Automne da bude izložena u Gran Palais u Parizu, čime je postao tek treći Hrvat nakon Meštrovića i Dumančića, koji ima čast izlagati u navedenoj galeriji. Mate je inače magistar kiparstva i intenzivno se time bavi posljednjih sedam godina.

– Završio sam akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, imam 33 godine i dosad sam imao 44 samostalne izložbe i još dosta manjih izlaganja. Na petoj godini studija želio sam napraviti nešto svoje pa sam uzeo temu mora i počeo izrađivati jedrenjake. Prvi je imao prorez na sebi, što mi je sada postao zaštitni znak. Jedan takav jedrenjak dobio je poziv za pariški salon, što mi je iznimna čast.

Mate je u umjetničkom svijetu poznatiji pod pseudonimom Mata CROata, a iznimno je ponosan što su u Parizu prepoznali njegov rad jer se radi o stručnom žiriju koji se ponosi profesionalnošću i objektivnošću. Inače su tamo izlagali najveći umjetnici poput Picassa i Matissa, a izložba se održava od 1905. godine.

Ovaj mladi 33-godišnji umjetnik radi samo s četiri alata, čekićem, dlijetom, špicom i brusilicom, a ukupno je izradio više od tisuću djela. Najveći jedrenjak visok je 2,70 metara, svaki ima svoj naziv, a otkrio nam je i zašto je odabrao baš jedrenjake.

Skulptura izabrana za Pariz

– Priča koju stvaram kroz jedrenjake je priča o životu i ljudima. Naime, oni su najstarije prijevozno sredstvo koje je izmiješalo kontinente, kulture i povezalo ljude. Simbol su slobode, zajedništva, nade, uspona i padova i uvijek su povezani s ljudima i svatko se na neki način može u njima prepoznati. Ja sam u početku planirao napraviti stotinjak radova, na kraju ih je sad već više od tisuću – rekao je Mate.

Skulpture jedrenjaka svi mogu razgledati u Križevcima koji su jedini grad u kojem Mate ima stalni postav skulptura. Do suradnje je došlo nakon izložbe koju je Mate imao u Križevcima, nakon čega je dobio poziv iz Grada te je ostvarena suradnja. 

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI