PIJAN PRETJECAO Bio je u komi i umalo poginuo, sada je invalid i mora platiti 10.000 kn kazne

Mario nije sporio ni alkohliziranost, ni da je pretjecao preko pune linije


Autor: podravski.hr — 01.08.2018. / 8:51 Crna kronika

Udarac je bio strašan. Mariov suzuki je završio u ogradi

Mario (42) iz okolice Ludbrega jedva je preživio tešku prometnu nesreću koju je, prema još uvijek nepravomoćnoj presudi koprivničkog Prekršajnog suda, skrivio u Kunovec Bregu pored Koprivnice početkom travnja prošle godine. Osim što posljedice teškog stradavanja osjeća i danas te se sasvim neće nikada oporaviti jer je postao invalid i radno nesposoban, ovih mu je dana kući stigla i presuda prema kojoj mora platiti čak 10.000 kuna kazne zajedno s troškovima suđenja i provedenih vještačenja.

Nesreća se dogodila 1. travnja prošle godine oko 19.40 sati kada je Mario upravljajući motociklom suzuki pretjecao kolonu vozila i zabio se u kombi volkswagen transporter kojim je vozač skretao u lijevo u Vinogradsku ulicu. Bio je pod utjecajem alkohola od 1,73 promila, a pretjecao je kolonu vozila preko pune linije. Udarac je bio strašan. Mariov suzuki je završio u ogradi, a on je s teškim ozljedama glave i tijela prebačen u bolnicu. Neko je vrijeme bio u komi, stanje mu je bilo opasno po život. Jedva je preživio. Vozač kombija u kojeg se zabio lakše je ozlijeđen.

Molio je sutkinju za manju kaznu, no bezuspješno

Na zakazano ročište na koprivničkom Prekršajnom sudu Mario se nije pojavio zato što je bio na liječenju u Varaždinskim toplicama. Od suda je tražio i dobio dodatni rok za dostavu svoje pisane obrane, a sutkinja Dubravka Končar Brodarić raspravu je ipak održala te ispitala svjedoke nesreće i to u prisutnosti Mariovog branitelja.

U svojoj obrani mario je tvrdio kako je nesreća bila neizbježna zato što mu je volkswagen transporter oduzeo prednost.

– Započeo sam pretjecati tri vozila i kada sam prestigao dva i došao u blizinu transportera to vozilo je skrenulo u lijevo ispred mene i oduzelo mi prednost. Mislim da je do nesreće došlo jer je vozač skrenuo u lijevo, a da se nije uvjerio da ga ja već pretječem – branio se na sudu okrivljeni Mario te priznao kako je povećao brzinu samo kako bi završio pretjecanje. Mario nije sporio ni alkohliziranost, ni da je pretjecao preko pune linije. Samo je tražio da ga se ne kazni za nešto za što smatra da nije učinio.

Zamolio je sutkinju da mu za prekršaje koje je priznao bitno umanji kazna prema njegovim imovinskim prilikama. Dodao je kako je još uvijek na bolovanju te će vjerojatno biti umirovljen u invalidsku mirovinu jer više nije sposoban raditi. Sutkinja Dubravka Končar Brodarić Maria je osudila visokom novčanom kaznom. Zbog prometnih prekršaja mora platiti 7900 kuna, a mora podmiriti i visokih 2200 kuna troškova suda, policijskog očevida, vađenja krvi i urina i prometnog vještačenja. (ke)

FOTO: Nikola Wolf/Arhiva