Pijan upucao susjedova psa u dvorištu, ali zbog propusta policije platit će samo 200 kuna kazne!

Sutkinja je naredila policiji da mu pušku vrate


Autor: podravski.hr — 12.04.2018. / 12:46 Crna kronika

Ilustracija / Drago je psa ubio iz puške u vlastitom dvorištu

Drago (54) iz okolice Đurđevca pijan je puškom koju legalno posjeduje ustrijelio susjedovog psa mješanca koji mu je ušao u dvorište i napao tri unučice. Koprivnička prekršajna sutkinja Zvjezdana Jurić-Kovačević Dragu je ovih dana proglasila krivim i kaznila ga s 800 kuna. No, kako je Drago nakon pucnjave uhićen i zadržan u postaji na triježnjenju jer je napuhao 1,14 promila, sutkinja mu je boravak u ‘policijskom apartmanu’ zaračunala 600 kuna tako da mora platiti samo 200 kuna kazne.
Na sudu je Drago priznao krivnju. Opisao je kako je te večeri kod njega bila kći s tri unučice s kojima je izašao na dvorište kako bi se igrale, no njihovu je igru prekinuo susjedov pas koji je ušao u dvorište i napao mu unučice.
– Pas je počeo napadati djecu. Taj mi je pas otprije poznat kao vrlo agresivan i nepredvidiv. Zaklao mi je dvije mačke i četiri, pet zečeva, a susjed ga je uvijek držao bez nadzora. Djecu sam poslao u kuću i pucao u afektu. Nije mi ga namjera bila ustrijeliti, već samo preplašiti. Svjestan sam posljedica svojeg ponašanja, a samo zadržavanje u policijskoj postaji dovoljna mi je kazna – rekao je na sudu optuženi Drago.
Naveo je kako dosad nije kažnjavan, nema vlastitih primanja osim izravnog plaćanja u poljoprivredi. Iako je bio pijan i neovlašteno pucao iz vatrenog oružja, sutkinja je naredila policiji da mu pušku vrate. Osim toga, oslobođen je optužbe da je bio pod utjecajem alkohola, i to zbog propusta policije kao tužitelja u prekršajnom postupku.
Drago je optužnim prijedlogom đurđevačkih policajaca, umjesto za jedan prekršaj zakona o oružju, posebno prijavljen za neovlašteno pucanje, a posebno zbog alkohola. Biti pod utjecajem alkohola, zaključila je sutkinja, samo po sebi nije prekršaj.
– Sud samostalno ne može mijenjati optužnicu jer bi prekoračio zakonske ovlasti, a tužitelj nije aktivno sudjelovao tijekom postupka i iskoristio mogućnost izmjene optužnog akta do dovršetka dokaznog postupka. Bitno obilježje prekršaja je činjenica nošenja oružja za vrijeme dok se osoba koja ga nosi nalazi pod utjecajem alkohola. Ta se činjenica ne stavlja okrivljeniku na teret – zaključila je sutkinja Zvjezdana Jurić-Kovačević. (ke)
FOTO: ARHIVA