Pijani Tomo iz Koprivnice skrivio nesreću: Osiguranje dužno 151.000 kuna

Zbog teške nesreće koju je skrivio pijani Koprivničanac prije 11 godina, Hrvatska osiguravajuća kuća (HOK) presudom Općinskog suda u Koprivnici mora isplatiti 151.000 kuna sa zakonskim kamatama.

Kako podsjeća presuda, Koprivničanac Tomislav, čiji je automobil bio osiguran u HOK-u, pod utjecajem alkohola od 2,14 promila skrivio je prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđen vozač automobila varaždinskih oznaka. Pijani Koprivničanac sudskom je presudom u kaznenom postupku proglašen krivim i osuđen zato što zbog alkoholiziranosti nije uspio svladati zavoj te se izravno sudario s automobilom iz suprotnog smjera.

Kako je nakon toga ozlijeđeni nesretnik ostao invalid, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje tužio je osiguravajuću kuću zbog isplaćene invalidske mirovine. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u tužbi je naveo kako su kod njegova osiguranika nakon liječenja i rehabilitacije ostale psihičke tegobe, poremećaj ponašanja i epilepsija. Zbog toga mu je utvrđena profesionalna nesposobnost za rad posebno za poslove koji zahtijevaju emocionalnu otpornost. U tužbi se navodi da je do kraja kolovoza prošle godine oštećenom muškarcu isplaćeno 126.000 kuna invalidske mirovine.

Kako u ranijim postupcima, navodi se u presudi, nije bilo sporna odgovornost pijanog Koprivničanca za prometnu nesreću, HZMO je tužbom odlučio naplatiti štetu koju je skrivio osiguranik HOK-a. Tužena osiguravajuća kuća u mirnom je postupku odbila se nagoditi s mirovinskim osiguranjem, prigovorili su nastup zastare, ali i osnovanost zahtjeva te nepostojanje uzročno-posljedične veze u ovom predmetu da bi isplatili traženi iznos. Naveli su kako je na temelju nalaza i mišljenja vještaka dr. Marije Bubaš utvrđeno kako stradali muškarac nije do kraja lišen radne sposobnosti. HZMO je tijekom postupka povećao odštetni zahtjev za 26.000 kuna, dakle na ukupno 151.000 kuna zato što mu se invalidska mirovina isplaćivala i nakon kolovoza prošle godine kada je postavljen prvi imovinsko-pravni zahtjev.

Sutkinja koprivničkog Općinskog suda Marijana Jurenec utvrdila je sve činjenice koje idu u korist tužbe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Utvrdila je kako se osiguraniku i dalje isplaćuje 3000 kuna invalidske mirovine, a da je to rješenje doneseno na temelju pregleda i nalaza ovlaštenog vještaka Centra za medicinsko vještačenje koji je utvrdio kako i dalje postoji profesionalna nesposobnost za rad zbog ozljede izvan rada. Odbila je sutkinja prigovor HOK-a o uzročno-posljedičnoj vezi nesreće zato što je doista osiguranik HOK-a skrivio stradavanje osobe koja je zbog toga na štetu HZMO-a morala primati invalidsku mirovinu, a odbila je i prigovor zastare zato što od primitka pravomoćne presude do podnošenja zahtjeva za isplatom odštete nije prošao rok od tri godine.

Presuda je nepravomoćna i na nju se HOK može žaliti. Ako ona bude proglašena pravomoćnom, gotovo sigurno će osiguravajuća kuća tužiti Koprivničanca koji je pijan skrivio prometnu nesreću i tako si vratiti novac koji će morati platiti mirovinskom osiguranju.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI