Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pijani Velimir putnicu ‘spremio’ u invalidsku – dužan 57.000 kuna

Velimir iz Križevaca presudom Općinskog suda u Bjelovaru nakon dosuđenih 42.500 kuna odštete osiguravajućoj kući Croatia osiguranje mora doplatiti dodatnih 14.200 kuna (ukupno 57.000 kuna sa zateznim kamatama), zbog prometne nesreće koju je pod utjecajem alkohola skrivio krajem 2006. godine u mjestu Mirkovec u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tada je, oko 4.30 sati, dakle u kasnim noćnim satima, pod utjecajem alkohola od 1,54 promila u krvi i 2,35 promila u urinu, upravljajući bez vozačke dozvole, u raskrižju bez zaustavljanja krenuo prema Kominu, no oduzeo je prednost prolaska i skrivio prometnu nesreću. U tom je trenutku iz smjera Breznice naišlo vozilo zagrebačkih oznaka koje je svom silinom udarilo u desnu stranu automobila kojim je upravljao Velimir.

Taj je automobil izletio s kolnika, a Velimir se svojim vozilom udaljio s mjesta nesreće, te su ga naknadno pronašli policijski službenici i prekršajno ga procesuirali. Njegova odgovornost za nesreću 2008. godine potvrđena je pravomoćnom presudom tadašnjeg Općinskog suda u Križevcima, a Croatia osiguranje je putnici vozača čiji je automobil udario Velimir, a koja je u nesreći zadobila ozljede, isplatilo naknadu u smislu izgubljene zarade kao razlike plaće koju bi dobila na svom radnom mjestu i invalidske mirovine koju prima i u koju je otišla zbog ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći. Osiguranje je toj nesretnici koja je u nesreći teško stradala na temelju kasko police i izvansudske nagodbe isplatilo nešto više od 58.000 kuna.

Zakonom o obveznim odnosima u osiguranju propisano je da osiguravajuća kuća koja je oštećenoj osobi isplatila odštetu ima pravo od osobe odgovorne za štetu na naknadu cjelokupnog isplaćenog iznosa odštete, ali najviše do iznosa godišnje prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, što prema Državnom zavodu za statistiku za 2006. godinu iznosi 58.820 kuna. Kako je u prijašnjoj parnici Velimiru dosuđeno plaćanje 42.500 kuna, osiguranje je tužbom odlučilo naplatiti si preostalih 14.285 kuna do punog iznosa koliko se može naplatiti. Pozvali su Velimira da to plati, no on to nije učinio zbog čega je pokrenut parnični postupak protiv njega. Velimiru je tužba dostavljena, no on nije podnio odgovor na nju.

Prema zakonu, ako tuženik ne odgovori na tužbu u roku od 30 dana, tada sud zbog ogluhe treba dosuditi u korist tužitelja i prihvatiti njegov tužbeni zahtjev. Tako je i postupio sudac Općinskog suda u Bjelovaru Damir Palatinuš. Tuženi Velimir, osim dosuđenog iznosa, mora podmiriti i 750 kuna troškova parničnog troška.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI