Pintarova borba: Prijave mi namještala mafija, policajac iz istrage dobio posao u HT-u, tužitelji bez uspjeha…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Željko Pintar, bivši voditelj koprivničkog Telekomunikacijskog centra (danas HT-a), dvadeset godina od pokretanja postupka oslobođen je krivnje da je zajedno sa suoptuženim suradnicima i obrtnicima iz te tvrtke izvukao milijune kuna.

Željko Pintar

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i ovih dana potvrdio oslobađajuću presudu koju je još 2017. godine donijela varaždinska županijska sutkinja Liljana Kolenko. Sutkinja je detaljno, na šezdesetak stranica obrazložila svoju presudu u kojoj u kratkim crtama zaključuje, kako nije bilo dokaza za krivnju.

Prošlo točno 20 godina

– Danas, 9. listopada, točno je 20 godina od početka pravosudnog progona protiv mene. Točno je dvadeset godina prošlo otkako je došla policija, kada su me odveli. Kako se osjećam? Znate što ću vam reći, zadovoljan jesam, a sretan nisam zato što mi 20 godina života nitko ne može vratiti. U međuvremenu sam se razbolio, imao dvije operacije, preživio tumor na štitnjači. Sretan ne mogu biti. Dok vam netko život uništi, 20 godina ne možete se javljati ni na kakav natječaj. Traže vas da niste kažnjavani ili da se protiv vas ne vodi kazneni postupak, a ja tu potvrdu nisam mogao dobiti. Iako se postupak vodio, nisam bio osuđen, to je posebno žalosno – ispričao je svoju kalvariju koju je prolazio s pravosuđem Željko Pintar. Sada kada je sve gotovo i pravomoćno je slobodan, ima pravo na povrat svih troškova. To je šest okrivljenika koji su slobodni i kojima treba vratiti troškove za 20 godina dugo sudovanje.

Ogromni troškovi suda

– Troškovi su ogromni i padaju na teret suda, a na kraju ga mi svi plaćamo. Reći ću sada slobodno, žalosno što u ovoj državi tužilaštvo radi što god hoće. Imaju slobodne ruke. Koliko je tu novca potrošeno na odvjetnike, koliko je potrošeno na vještačenja. Jedno građevinsko, pa drugo s nadopunama, ma to je ogroman novac. Najgore je to dok tužitelji uđu u postupak, a nemaju dokaze, tek su onda išli tražiti dokaze. Izmišlja se topla voda, provodi vještačenje na vještačenje, siluje se sud – ojađen je bio Pintar i naglasio kako sud ne krivi ništa, osim za sporo određivanje rasprava.

– Sud ne može suditi ako nema dokaza. Zato je to sve i trajalo toliko dugo. Zamislite, meni su kroz postupak dva odvjetnika umrla. Pokojni Krznarić i Jelić iz Bjelovara. Da se ne sjetim koliko je i svjedoka pomrlo – posvjedočio je bivši voditelj koprivničkog TKC-a.

Policajac zaposlen u HT-u

– Kada je to počelo, bio sam najboljih godina, imao sam 40. Bio sam u naponu snage, a kad vas srežu kao što su mene, ne možete više mrdnuti kako se kaže. Postupak je od početka bio čudan. Policajci koji su to radili, samo kažem da je jedan od njih nakon toga otišao raditi u HT 1.1. 2001. godine – ogorčen je bio Pintar i dao čitateljima da zaključe smisao ove rečenice.

Detalj sa suđenja 2009.

– Nitko mi ne može vratiti što sam prošao. Sad mogu u penziju ići – našalio se Pintar i naglasio kako mu je jedino zadovoljstvo to što je dokazao da je nevin. Otkrio je i detalje uoči pokretanja postupka protiv njega.

– Splet okolnosti je bio takav da sam bio žrtva građevinske mafije. U tim je radovima bila velika konkurencija. Ljudi su se javljali sa svih strana i jedan iz Zagreba i jedan iz Pitomače su se javili na natječaj s nerealno niskim cijenama. Nisam ih odbio kategorički, nisam uopće bio ovlašten sam davati poslove bez suglasnosti Zagreba. Kada su dobili posao, kada je Zagreb odobrio, tada su radovi stajali zbog vremenskih uvjeta. Zatim se raznim aneksima ugovora pokušavalo rješavati stvari, a ja to nisam više dopuštao jer su radovi kasnili. Protiv mene je zatim krenula lavina anonimnih prijava i tako je to krenulo. I pritvor je bio. Bio sam oblaćen u medijima, a to je teška ljaga koju je još teže sprati sa sebe. Na sreću, tada još nisam imao djecu pa ne daj Bože da su to i oni morali trpjeti – rekao nam je Željko Pintar.

“Žalbe morale stati”

Postupak protiv njega od početka je vodila Koprivničanka Irma Bagarić, danas zamjenica ŽDO-a u Varaždinu.

– Poslije svake oslobađajuće presude Irma Bagarić je kazala: “Ja ću se žaliti”. Pa mogla se ona žaliti koliko puta je htjela, ali jednom je to moralo stati. Baš me sada zanima što će sada reći. Ima li sada odgovor kada se više ne može žaliti – zapitao se s velikom gorčinom Željko Pintar.

Nakon što je izbila afera, dobio je otkaz i pokrenuo je radni spor koji je izgubio. No, sada kada iza sebe nakon 20 godina konačno ima pravomoćnu presudu, najavio je obnovu postupka. A i u radnom sporu je Pintar doživio svašta.

Kalvarija

– Prvostupanjsku sam presudu najprije dobio. Zatim sam i pravomoćno dobio sud prema kojem mi je HT isplatio svu odštetu. Zatim su mi na jedan čudan način na ubrzanom postupku, na reviziji Vrhovnog suda, to ukinuli. Zašto čudan? Revizija na Vrhovnom sudu traje po četiri-pet godina, a oni su uspjeli u roku manjem od godine dana, ne ukinuti, nego čak preinačiti presudu u korist HT-a, tako da sam im morao vratiti sve što su mi platili. Odvjetnici koji su to vidjeli rekli su mi da nisu vidjeli takav presedan u praksi Vrhovnog suda. No, sada kada sam pravomoćno oslobođen, sada ću ići u obnovu postupka na što imam pravo. Nemam što izgubiti – ponosno je najavio Željko Pintar.

Sudilo mu se zajedno sa suradnicima iz tadašnjeg TKC-a Tihomirom Vanđijom i Ivanom Lažetom te poduzetnicima Josipom Dolencom iz Koprivnice, Željkom Palkovićem iz Velike Črešnjevice i Andrijom Tomašekom iz Domašinca. Svi su sada pravomoćno oslobođeni.

Predmet odbacio i USKOK

Sve je počelo 2000. godine kaznenom prijavom koprivničke policije kojom se Pintar sumnjičio da je namještao poslove obrtnicima tijekom postavljanja telekomunikacijske infrastrukture. Sumnjalo se da je Pintar za poslove od 1997. do 1999. godine primao i određeni postotak pa je predmet 2004. godine preuzeo i USKOK. No, godinu dana kasnije, nakon što je kao nedokazivom odbačena teza o primanju mita, predmet je ponovno vraćen Županijskom državnom odvjetništvu.

Tek 2006. godine protiv Pintara je podignuta optužnica, a nakon suđenja na tadašnjem Županijskom sudu u Koprivnici optuženi su nepravomoćno oslobođeni. Na presudu su se tužitelji žalili, a 2013. godine Vrhovni sud presudu je ukinuo i vratio slučaj na ponovno suđenje koje je sada bilo okončano jednakim zaključkom kao i prvi put. Zatim se Pintaru i ‘ekipi’ sudilo ponovno i ishod je bio jednak: Nema dokaza da su počinili kazneno djelo. Presudu je potvrdio Županijski sud, a sada i Vrhovni.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI