PISALI VLADI I PLENKOVIĆU Koprivnička Podravka želi od Agrokora preuzeti Belje, pomaže im i ministar Tolušić

Savez Podravke i Belja, kako se čuje, snažno zagovara i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji se zalaže za to da koncesiju nad državnim zemljištem u Baranji dobije Podravka, tvrtka koju kontrolira Vlada


Autor: podravski.hr — 13.09.2017. / 15:19 Aktualno

Sastanak premijera i dobavljaca Agrokora

ZAGREB, KOPRIVNICA – Podravka želi preuzeti Belje! O tome je, kako ovaj tjedan neslužbeno doznajemo iz političkih krugova, već obavijestila Vladu premijera Plenkovića te Vladina povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka.
Riječ je o prvim koracima i običnom iskazivanju namjere jer Agrokoru tek slijedi bolan proces financijskog i vlasničkog restrukturiranja sa zasad neizvjesnim ishodom. Belje će se rješavati u paketu s drugim dijelovima posrnuloga Todorićeva koncerna i zasad nije jasno hoće li na koncu tvrtke pojedinačno mijenjati vlasnike ili će cijeli koncern ostati u rukama najvećih vjerovnika.
Podravka s baranjskim Beljem želi dobiti ono što nova uprava na čelu s Marinom Pucarom uporno ponavlja kao mantru: što više domaće sirovine u svim proizvodima. No, Belje je kompleksan poljoprivredno-prehrambeni organizam koji baš i nije posve kompatibilan s Podravkinim asortimanom.
Ima 11 svinjogojskih farmi s kapacitetom od čak 365.000 tovljenika godišnje, najveće farme muznih krava u državi koje proizvode više od 35 milijuna litara mlijeka godišnje te u zakupu ili koncesiji gotovo 20.000 hektara najplodnijih oranica u Hrvatskoj. Većina tog zemljišta je državno, a Belje ima 30-godišnju koncesiju na njegovo korištenje. Podravka je pak u Mršićevu mandatu ‘dotukla’ svoju mesnu industriju.

USPOREDBA KOMPANIJA (lanjske brojke)
PODRAVKA
4,1 milijardi kuna prihoda
193,2 milijuna kuna neto dobiti
1,6 milijardi kn temelj. kapitala
4400 zaposlenih
BELJE
1,6 milijardi kuna prihoda
33,2 milijuna kuna gubitka
1,8 milijardi kn temelj. kapitala
1600 zaposlenih

Savez Podravke i Belja, kako se čuje, snažno zagovara i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji se zalaže za to da koncesiju nad državnim zemljištem u Baranji dobije Podravka, tvrtka koju kontrolira Vlada. Kupac Belja, naime, preuzeo bi i koncesiju nad tisućama hektara najplodnijih hrvatskih oranica, premda mu za to – prema nekim tumačenjima – treba suglasnost države. Kako bi se izbjegle pravne zavrzlame, čini se kako bi Vladi najmilija opcija bila ta da Podravka kupi Belje. Time bi država imala pod kontrolom cijeli taj prehrambeno-poljoprivredni sustav.
Preuzimanjem Belja Podravka bi dobila i nepregledna polja pšenice, što bi je u sinergiji sa slovenskim Žitom svrstalo u najjačeg mlinsko-pekarskog proizvođača u ovom dijelu Europe. Koprivnička tvrtka ušla bi time i u segment sirnih namaza i sireva preko poznatog branda ABC, vinski biznis i premium trajne mesne proizvode poput baranjskog kulena i dimljene slanine.
Vlada, i to ona Račanova, Podravci je još prije 15-ak godina nudila Belje na pladnju. Nije bilo razumijevanja Marinčeve uprave pa je devastirani poljoprivredni kombinat 2005. godine za kunu preuzeo Todorićev Agrokor, kojem država otpisuje stotine milijuna kuna dubioza Belja. Danas je Belje moderna kompanija s najsuvremenijim tehnološkim rješenjima u primarnoj proizvodnji hrane. Problem je što otad niti jedne godine nije poslovala s dobiti. Samo u zadnje dvije godine Belje je ostvarilo gotovo 130 milijuna kuna minusa. (rm)
Foto: Nikola Wolf