Piskor i 11 ‘kompića’ optuženi da su švercom duhana državu oštetili za 40 milijuna kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

USKOK je nakon provedene istrage na Županijskom sudu u Zagrebu podignuo optužnicu protiv 12-eročlane skupine s Franjom Piskorom (48) iz Novog Virja na čelu zbog megašverca 43 tone duhana kojim je država oštećena za gotovo 40 milijuna kuna, a nezakonito stečena dobit procijenjena je na 2,1 milijun kuna.

Uz Franju Piskora, optužnica je podignuta protiv njegova dugogodišnjeg suradnika Matije Tušeka (45), dvojice Piskorovih sinova, Martina (23) i Karla (22), hrvatskih državljana L. K. (26), D. D. (32), I. B. (36), D. F. (45) i T. K. (44), 22-godišnjeg R.S., državljanina Bosne i Hercegovine i dvojice slovenskih državljana Z. J. (60) i R. I. (50). Tereti ih se za kaznena djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine u sastavu tog zločinačkog udruženja.

Franjo Piskor

Zločinačko odruženje

Prema USKOKU, Franjo Piskor od ožujka do listopada ove godine na području Zagreba, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, Slovenije i Njemačke organizirao je kriminalnu grupu radi šverca velike količine duhana.

Posredstvom drugookrivljenog Tušeka (45), devetookrivljenog 45-godišnjaka i desetookrivljenog 44-godišnjaka, Piskor je dogovarao kupnju i kupovao prešani duhan u Njemačkoj radi nezakonite prodaje u Hrvatskoj. Osim toga je koordinirao i organizirao prijevoz duhana i njegovo unošenje u Hrvatsku uz neistinitu dokumentaciju. Također, Piskor je “osiguravao i organizirao transfer novčanih sredstava te je organizirao istovar prevezenog duhana i odredio uloge ostalih okrivljenika”. Kako se navodi u optužnici, Piskoru su operativno pomagali sinovi Martin i Karlo, a kupnju duhana u Njemačkoj, uz njega, financirala su dvojica okrivljenika stara 26 i 32 godine. Kako bi prebacili duhan preko hrvatsko-slovenske granice, Franjo Piskor zajedno sa sinovima Martinom i Karlom angažirao je dvojicu slovenskih vozača tegljača starih 50 i 60 godina. Za tegljače s duhanom, koji su preuzimali u Njemačkoj, Piskor i sinovi slovenskim su vozačima osiguravali neistinitu popratnu dokumentaciju.

Nakon otkrića šlepera s 13 tona duhana krenula je opsežna policijska akcija

Dobro organizirani

Nakon što je duhan stigao na područje Zagreba, Piskor i sinovi angažirali su 36-godišnjaka kojem je bila zadaća osiguravanje skladištenja duhana, a osmookrivljeni je 47-godišnjak bio zadužen za istovar, s tim da je 45-godišnji drugookrivljeni Martin Tušek financirao njegovu kupnju, osiguravao prateću dokumentaciju za prijevoz, pronalazio kupce i angažirao devetookrivljenog 45-godišnjaka za prijevoz i rezanje duhana, te 44-godišnjaka koji je duhan dalje prevozio. Vozači koji su prevozili duhan iz Njemačke, tvrdi USKOK, dobivali su 400 eura po “turi”, a nakon što je duhan dovezen na zagrebačko područje, sedmookrivljeni I.B. (36) u dogovoru s Piskorovim sinovima za 17.000 kuna unajmio je skladište, a duhan im je u dogovoru s njima pomogao istovarivati suokrivljeni 22-godišnjak. Zagrebačkim je područjem duhan, tvrdi USKOK, za 1000 kuna po “turi” prevozio 44-godišnji T.K., a sve skupa tako je u više navrata u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 65 tona duhana, od kojeg su uspjeli preprodati 43 tone.

Šleper na granici

Prvi konkretan opipljiv dokaz, koji su istražitelji imali protiv Piskora i “ekipe”, bio je šleper s 13 tona duhana kojim su pokušali ući u Hrvatsku kroz granični prijelaz Lupinjak u Krapinsko-zagorskoj županiji. Duhan je oduzet, a istraživanje je na kraju dovelo do rasplitanja klupka zločinačke organizacije i razbijanja još jednog “pothvata” Franje Piskora ili bolje rečeno Marijana Poljačke, zato što ga pod stvarnim imenom i prezimenom u njegovu kraju nitko ne poznaje.

Šteta učinjena državnom proračunu Nicotianom 3 je golema, procjenjuje se na najmanje 39 milijuna kuna, a smatra se kako su preprodajom duhana koji su prošvercali zaradili najmanje 2,1 milijun kuna. USKOK je u optužnici od Županijskog suda u Zagrebu predložio istražni zatvor protiv jednog okrivljenika i da im se oduzme protupravno stečena imovina.

Piskor, ili bolje rečeno Marijan Poljačka, dobro je poznat policiji i pravosuđu zbog šverca duhanom, a zajedno s Matijom Tušekom i sinom Martinom 2016. godine bio je glavni akter Nicotiane 1, prve velike policijsko-uskočke akcije suzbijanja šverca duhanom kojom su bili osumnjičeni za šverc 20 tona duhana iz Bugarske u Hrvatsku vrijednog oko četiri milijuna kuna.

Duhan je skladišten u Zagrebu

Istisnuo Meksika

Nakon odrađene kazne Piskor je za novo tržište za nabavu duhana odabrao Njemačku, kamo je otišao po izlasku iz zatvora. Kako su njegovi roditelji nekad radili i živjeli u njemačkom gradu Ulmu gdje Piskor i rođen, otišao je pod krinkom da će pošteno zarađivati za život. No, vrlo brzo je “poduzetni” Piskor osmislio novi plan za šverc duhana te se povezao s tamošnjim uzgajivačima od kojih je legalno otkupljivao “sirovinu”. Zanimljivo je u cijeloj priči kako Franjo Piskor nije sudjelovao u Nicotiani 2 u kojoj je glavni osumnjičenik bio Piskorov dugogodišnji partner i najbolji prijatelj Danijel Vlašić zvani Meksiko. Meksiko je u Nicotiani 2 bio osumnjičen za organiziranje šverca 11 tona duhana iz Slovenije u Hrvatsku po jednakom obrascu koji povezuje sve ‘epizode’ akcije Nicotiana.

Duhan je na temelju lažnih papira iz Slovenije uvožen u Hrvatsku, a njegovo prvo skladištenje organizirano je na području Zagreba. Duhan se zatim pripremao za obradu, preradu i proizvodnju. Nižerangirani ‘operativci’ morali su pronaći kupce, a jedan od osumnjičenika bio je zadužen samo za rezanje i pakiranje duhana. Zanimljivo, Franjo Piskor zvani Marijan Poljačka iz partnerstva s dotad nerazdvojnim prijateljem Danijelom Vlašićem Meksikom, slučajno ili ne, izašao je samo dva mjeseca uoči uhićenja i završetka akcije Nicotiana 2, tako da se ozbiljno šuškalo kako ga je “cinkao” kako bi se na neki način riješio konkurencije, a i sebi zaradio pozitivne bodove kod policije..

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI