PIŠKORNICA Nakon najnovijih zavrzlama, Mladen Ružman tvrdi: Projekt nije doveden u pitanje

Nastavljamo s izmjenama i dopunama studijske i projektne dokumentacije, što planiramo dovršiti krajem ove godine - kaže Ružman


Autor: podravski.hr — 17.06.2018. / 8:51 Aktualno

Mladen Ružman, direktor Piškornice

Projekt nije doveden u pitanje. Nastavljamo s izmjenama i dopunama studijske i projektne dokumentacije, što planiramo dovršiti krajem ove godine – izjavio je Mladen Ružman, direktor javnog poduzeća Piškornica, nekoliko dana nakon tematske sjednice Županijske skupštine o sadašnjosti i budućnosti istoimenog centra za gospodarenje otpadom u Koprivničkom Ivancu kod Koprivnice.
Dometnuo je kako će do konca godine također pasti odluka o tome hoće li centar koristiti dosad planiranu tehnologiju bioreaktora za biootpad ili će doći do izmjene tehnologije, a u toj odluci sudjelovat će i Ministarstvo zaštite okoliša te državni Fond za zaštitu okoliša.
Ipak, prošlotjedna odluka Državne komisije za javnu nabavu, o kojoj je prvi izvijestio Podravski list, ponovno je zakomplicirala realizaciju projekta koji već dugo prate afere i protivljenje ekološke javnosti. Komisija je, podsjetimo, naložila da se međunarodni natječaj za gradnju centra s bioreaktorom ima dovršiti, premda je velika vjerojatnost da Europska unija neće dati novac za tu vrstu tehnologije.
– Uprava Piškornice uz pomoć vanjskih suradnika razmatra sve formalno-pravne mogućnosti koje nam kao pravni lijekovi stoje na raspolaganju – rekao je također u petak Ružman.
Na tematskoj sjednici spomenuo je mogućnost upravnog spora protiv Državne komisije, no takvi postupci obično traju unedogled te se sigurno ne bi mogao ispoštovati iovako već tko zna koji put odgođen rok za dovršetak gradnje RCGO-a, trenutačno smješten u 2023. godinu.
Realizaciju kontroverznog državnog strateškog projekta ne olakšava ni politička inicijativa Bandićevog saborskog zastupnika Željka Lackovića o raspisivanju referenduma o tome žele li Podravci i Prigorci uopće megacentar za otpad na sadašnjoj lokaciji te ako ga i žele, trebaju li zauzvrat napokon dobiti brzu cestu do Zagreba.
– Projekt se nije odmaknuo toliko daleko da se ne bi mogla preispitati i sama lokacija i projekt, koji je u ovoj županiji, a ona nikakvu korist od toga nije dobila. Čiji je to interes i zašto je uopće smješten u našu županiju? Zašto i ostala četiri suvlasnika ne bi na svom prostoru osigurali barem prostor za milijun tona otpada? – kazao je Lacković na tematskoj sjednici Županijske skupštine, a takve se riječi o Piškornici još nisu čule iz usta nekoga tko podržava vladajuću većinu najvećeg zagovornika Piškornice, župana Darka Korena. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF