PISMO NAMJERE VEĆ OTPUTOVALO Koprivnički Belupo želi preuzeti srbijansku Galeniku!

Vlada Srbije očekuje ponudu od 100 milijuna eura. Tamošnji investitori začuđeni: Za firmu sa 170 milijuna eura gubitka? Nema šanse!


Autor: podravski.hr — 20.02.2013. / 15:45 Aktualno

BEOGRAD, KOPRIVNICA – Podravkina farmaceutska kompanija Belupo poslala je pismo namjere za preuzimanje srbijanske Galenike, tvrtke u vlasništvu države!
Objavio je to portal Telegraf.rs koji ekskluzivno doznaje kako su za Galeniku zainteresirani kanadski Valeant, Batterjee Pharma iz Saudijske Arabije, SCS International iz SAD-a i Belupo. Srbijanska Vlada nedavno je raspisala međunarodni poziv za izbor strateškog partnera za Galeniku, koja je u golemim poslovnim teškoćama. Belupo je, kako otkriva Telegraf, četvrta zainteresirana tvrtka koja je službeno otkupila tendersku dokumentaciju te uplatila 10.000 eura jamčevine.
Prema tvrdnjama čelnih ljudi srbijanske Agencije za privatizaciju, Galenika vrijedi 100 milijuna eura. No, tamošnji su investitorski krugovi skeptični prema toj procjeni s obzirom na to da je Galenika dosad nagomilala čak 170 milijuna eura gubitka. Osim toga, beogradski izvori ističu kako je Galenika – koja je druga na tržištu, iza moćnog vršačkog Hemofarma – lani ostvarila tek 50 milijuna eura prihoda, a čak 80 milijuna eura rashoda. Zbog toga se, kažu, teško može očekivati da će netko za takvu tvrtku platiti 100 milijuna eura.
Koprivnički Belupo lani je ostvario prihod od 110 milijuna eura i dobit od 11 milijuna eura. S obzirom da je na javnom tenderu Vlade Srbije za Galeniku jasno navedeno kako u obzir dolaze samo tvrtke iz branše koje ostvaruju najmanje 200 milijuna eura prihoda, pitanje je kako će Belupo premostiti tu formalnu prepreku.
U Galenici, koja drži 20 posto udjela na tržištu Srbije, zaposleno je oko 2700 radnika, od čega je, kako upozoravaju dužnosnici Vlade RS, barem tisuću njih viška. Usporedbe radi, Belupo ostvaruje dvostruko veću prodaju s 1260 zaposlenih.
Galenika je već mjesecima pod istragom srbijanskog Uskoka zbog ogromnih dugova i sumnjivih poslovnih odnosa s nekim bankama i veledrogerijama. Na udaru su politički menadžerski kadrovi koji su Galeniku vodili prijašnjih godina. (rm)
USPOREDBA BELUPA I GALENIKE (mil. eur)
Belupo / Galenika
prihod 110 / 50
profit +11 / -170
radnika 1260 / 2700
Na fotografiji: Delegacija srbijanskih liječnika u posjetu Belupu