KLASA OPTIMIST Pitali smo maturante hoće li ostati u ovakvoj Hrvatskoj. Odgovori su nas malo iznenadili…

Razgovarali smo s nekoliko maturanata o njihovim planovima i - za divno čudo - još su puni optimizma


Autor: podravski.hr — 18.05.2018. / 9:49 Aktualno

Ilustracija / Prijašnja generacija maturanata koja je već iskusila odrasli život

Maturanti županijskih srednjih škola broje svoje zadnje sate provedene u školskim klupama. Zaključuju se ocjene, rade planovi za norijadu, a nakon toga čeka ih traženje posla ili upisi na fakultet.
Razgovarali smo s nekoliko maturanata o njihovim planovima za budućnost i – za divno čudo – još su puni optimizma. Većina nam je rekla kako ne razmišlja o odlasku u inozemstvo.

Kristina Špoljarić

Kristina Špoljarić, maturantica Strukovne škole Đurđevac koja se školuje za ekonomisticu, planira nastaviti svoje školovanje na Sveučilištu Sjever. Njena želja je upisati studij poslovanja i menadžmenta u turizmu jer je njena obitelj pokrenula turistički biznis.
-Svoju budućnost vidim u Podravini, kao i većina mojih kolega iz razreda. Moja obitelj je krenula u seoski turizam kroz uređenje klijeti i najam soba pa planiram završiti studij kako bih što uspješnije vodila taj naš turistički posao koji je veliki neiskorišteni potencijal Podravine – ističe Kristina Špoljarić.

Luka Gregurek

Luka Gregurek, maturant đurđevačke Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva, planira se školovati za inženjera kemije. I on se nada da će nakon završetka studija posao pronaći u Hrvatskoj.
-Sebe vidim u farmaceutskoj industriji. Belupo je dosta jaka kompanija u tom području pa ako bude sreće neću morati u drugim sredinama tražiti posao. Vjerujem da će se do završetka studija poboljšati gospodarske prilike u Hrvatskoj te da nitko od nas neće biti prisiljen u inozemstvu tražiti posao – kaže Luka Gregurek.

Lorena Nemčić i Ana Bogdanović

Lorena Nemčić i Ana Bogdanović nerazdvojne su prijateljice i maturantice križevačke Gimnazije i nimalo ne dvoje, one žele nastaviti sa školovanjem, i ako je moguće, ostati raditi u Hrvatskoj.
– Želim upisati Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu i raditi s djecom s potrebama. Ne bih išla van, jer volim biti ovdje – rekla je Lorena, dok je Ana dodala kako bi voljela predavati u školi, ali…
– Prva želja mi je studij sestrinstva u Zagrebu, a ako ne prođem onda možda povijest. Ni mene baš ne vuče želja za inozemstvom – veli Ana.

Dejan Živković

Dejan Živković upravo završava trogodišnje zanimanje za strojobravara u Obrtničkoj školi Koprivnica. Kako kaže, posao ga već čeka, i to u struci.
– Bio sam već na razgovoru, primili su me i čekam samo potvrdu o završetku škole i krećem raditi. Strojobravari su traženi i nekoliko kolega već ima osigurane poslove, uglavnom u firmama u kojima su obavljali praksu – kaže Dejan.
Želja mu je prekvalificirati se za vatrogasca, a za to mu ne bi bio problem otići raditi van Koprivničko-križevačke županije, a o odlasku u inozemstvo niti ne pomišlja.

Jelena Botak

Jelena Botak maturantica je Srednje škole Koprivnica, hotelijersko-turističkog smjera.
– Planiram upisati fakultet poslovne ekonomije u Osijeku. Moram se dobro pripremiti za državnu maturu i nadam se da ću uspjeti upisati fakultet, a nakon što završim planiram otići u Njemačku ili Švicarsku – kaže Jelena.
Kako kaže, posao u struci sa srednjom školom može naći eventualno u sezoni, i to se radi uglavnom o konobarenju, a rjeđe kao recepcionar.
– Bila sam na sajmu poslova u turizmu i imam već pet ponuda, zapravo svi kojima sam ostavila životopis su me zvali, no ipak mi je fakultet važniji – zaključila je Jelena. (sm, db, ib)
FOTO: DARKO IMBRIŠA i NIKOLA WOLF