Pitanje koje nas muči vjekovima. Zašto ne postoji muška kontracepcijska pilula?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ako ste ikada pokušali pronaći odgovor na pitanje zašto još uvijek ne postoji muška kontracepcija vjerojatno ste svugdje nailazili na članke koji govore kako su upravo na tragu nečega takvoga ili evo, samo što nije ili stiže kroz dvije godine. No, što se to točno događa i zašto, uz ovako naprednu medicinu i tehnologiju, još uvijek ne postoji muška pilula?

Naime, znanstvenici osmišljavaju mušku kontracepciju od 1970-ih. Prije otprilike 40 godina znanstvenici u Indiji uspjeli su napraviti injekciju koja djeluje kao muška kontracepcija. nazvali su ju ‘Reverzibilna inhibicija sperme pod vodstvom’ (ili RISUG), a radi tako da se injektira u ‘cjevčice’ koje vode spermu iz testisa u ejakulacijski trakt prije ‘odlučujućeg trenutka’. Sigurnost ove metode dovedena je u pitanje iako je jeftina, reverzibilna i prilično učinkovita. Usprkos velikom interesu i brojnim modifikacijama koje su kroz godine rađene nije stigla na široko tržište.

Znanstvenici nisu uspjeli napraviti siguran oblik testosterona kojeg bi stavili u pilulu.

Međutim, bez obzira što ova tehnologija nije zaživjela, istraživanje i osmišljavanje novih nije prestalo. U ožujku 2019. godine objavljen je uspjeh u prvoj fazi u kliničkog ispitivanja sigurnosti i tolerancije kontracepcijske pilule za muškarce. Pilula, poznata pod nazivom 11-beta-MNTDC, sadrži modificirani oblik testosterona koji umanjuje proizvodnju spreme bez utjecaja na libido.

Ono što se svaki puta ispostavi kao problem kod oralnih kontraceptiva za muškarce jest brzo metaboliziranje testosterona kroz jetru što bi zahtijevalo da muškarci uzimaju svoje doze više puta dnevno.

“Neke od napravljenih verzija uzrokovale su oštećenja jetre pa nismo uspjeli pronaći sigurnu oralnu verziju testosterona. Bez toga ne možemo ni napraviti konkretnu pilulu”, rekla je dr. Diana Blithe, voditeljica Programa za razvoj kontracepcije (CDP) za IFL Science.

kako bi riješili ovu prepreku CDP testira ideju kontracepcijskog gela za kožu za muškarce. Gel je napravljen od dvije glavne komponente, od kojih je jedan protestantski spoj segesteron acetat. Kao i kod žena, ako imate visoku količinu progestina, tijelo misli da je trudno i ne stvara novi folikul za sljedeći krug ovulacije. U muškaraca visoka razina progesterona tjera tijelo da misli da stvara dovoljno sperme i proizvodnja sperme se zaustavlja.

Muški kontracepcijski gel trebao bi se nanositi u velikim količinama na ramena svako jutro.

Ovo, nažalost, smanjuje razinu testosterona u krvi stoga gel sadrži i taj hormon kako bi vratio razine seruma u normalu. To znači da razina testosterona ostaje dovoljno visoka za normalno funkcioniranje tijela i – što je važno za neke – spolni nagon ostaje nepromijenjen.

Sve na što morate misliti je da svako jutro morate ramena namazati velikom količinom gela. Zanimljivo je što to zapravo radi slično kao pilula za žene.

“Zapravo je prilično sličan ženskoj kontracepcijskoj tableti. Ženama se mjesečno stvori jedno jajašce, dok muškarci za treptaj oka proizvedu 1000 spermija”, objasnila je dr. Blithe.

“I muškarci žele koristiti kontracepciju. Zapravo, trenutno muškarci čine oko 28 posto korisnika kontracepcije, a bilo da se radi o vazektomiji ili kondomima – niti jedno ni drugo nije idealno. Muškarci su izrazili želju da imaju više mogućnosti”, pojasnila je dr. Blithe.

Kliničko ispitivanje faze 2B za gel započelo je u listopadu 2018. godine, a uključuje stvarne parove koji cijelu godinu ispituju njegovu učinkovitost kao svoju primarnu metodu kontracepcije. Ipak, gel je još uvijek daleko od toga da bude dostupan u ljekarni, jednostavno zato što znanstvena istraživanja mogu trajati jako dugo. 

“Dugo vremena je potrebno i dugo se rade ovakve studije. Mi radimo na ovoj fazi 2B i trebat će nam još barem tri ili četiri godine od sada. Iako imamo izvrsne rezultate, radimo studiju faze 3. Nemamo puno ovakvih proizvoda za muškarce, tako da nemamo ispravan trag koji bismo mogli slijediti, pa ne znamo što će biti. Ovo neće biti dostupno još narednih pet godina’, zaključila je dr. Blithe.

Uz sve rečeno, ženska oralna kontracepcijska tableta uspjela je preskočiti ove prepreke i na tržište se pojaviti do 1960-ih. Znanstveni su izazovi nesumnjivo bili značajni, ali čini se da postoje i neki socijalni i kulturni čimbenici.

“Ukratko, potrebna nam je i promjena tehnologije, razvoj muških LARC-ova (dugotrajni reverzibilni kontraceptivi) i promjena ideologije, uvjerenje da bi i žene i muškarci trebali biti odgovorni za kontracepciju”, napisala je Lisa Campo-Engelstein, izvanredna profesorica na Institutu za bioetiku Alden March, u AMA Journal of Ethics.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Samoizolacija ponovno 14 dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove izmjene prema kojima bi cijepljene osobe bile izuzete od testiranja na COVID i karantene devet mjeseci nakon

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI