Pitomačani rekorderi po broju skupljenih bodova

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zanimljivu statistiku objavila je Policijska uprava virovitičko-podravska u vezi poništenja vozačkih dozvola od 1. kolovoza 2019. godine kada su stupile na snagu nove izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Oni su, naime, izdali 27 rješenja o poništenju vozačke dozvole vozačima koji su prikupili određeni broj negativnih prekršajnih bodova.

– Maksimalno se za jedan prekršaj može odrediti šest negativnih bodova. Vozaču koji je u vremenu od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, rješenjem se ukida i poništava vozačka dozvola. Mladom vozaču koji u navedenom razdoblju prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, također se rješenjem ukida i poništava vozačka dozvola. Negativni prekršajni bodovi pravna su posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene teže prekršaje u prometu. Dodjeljuju se vozačima po pravomoćnosti odluke o prekršaju, a vozači se posebno ne obavještavaju o tome – kažu u PU virovitičko-podravskoj.

Rekorder koji je uspio skupiti čak 20 bodova 28-godišnjak je iz Pitomače.

– On je u jednom slučaju upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,72 g/kg, upravljao je vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, te je u tom slučaju dobio ukupno 6 bodova – rekli su u PU virovitičko-podravskoj te dodali kako ga po broju bodova prati njegov 30-godišnji sumještanin iz Pitomače zbog sakupljenih 19 bodova, a 38-godišnjaku s područja Suhopolja zbog skupljenih 18 bodova doneseno je rješenje kojim se određuje da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole u roku od dvije godine.

Foto: Ilustracija

Osoba kojoj je vozačka dozvola ukinuta i poništena, može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.

– Napominjemo da se vozačima kojima je poništena vozačka dozvola smatraju i osobe koje nikad nisu položile vozački ispit te u slučaju da se zateknu u vožnji s poništenom vozačkom dozvolom, čine prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna i kazna zatvora do 60 dana – vele virovitičko-podravski policajci.

Najčešći prekršaji u prometu za koje se određuju negativni prekršajni bodovi su:

  • vožnja pod utjecajem alkohola po koncentracijama od 0.51 do 1.00 g/kg – 3 boda
  • vožnja pod utjecajem alkohola po koncentracijama od 1.01 do 1.50 g/kg – 4 boda
  • više od 1.50 g/kg i odbijanje alkotestiranja – 6 bodova
  • prekoračenje brzina u naselju 21 – 30 km/h više od dozvoljenog – 2 boda
  • prekoračenje brzina 31 – 50 km/h više od dozvoljenog – 3 boda
  • upravljanje vozilom prije stjecaja prava na upravljanje – 6 bodova
  • upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, vozač je isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera opreza- 6 bodova

Foto: Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI