Pitomačanka Gordana pokušala preveslati staricu, spriječili su je nećak i suprug

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista

PITOMAČA – Gordana Š. iz okolice Pitomače pravomoćnom presudom Općinskog suda u Šibeniku proglašena je krivom za pokušaj prijevare i osuđena na četiri mjeseca bezuvjetnog zatvora. Gordana je ‘operirala’ u šibenskom kraju na jednak način koji smo susretali više puta ne tako davno duž Podravine i Prigorja.

Predstavljajući se kao djelatnica banke, pod obrazloženjem promjene novca, pokušala je starici ukrasti cijelu ušteđevinu. No, na sreću za pokradenu staricu, nije joj uspjelo. Prema presudi, Gordana je nepozvano ušla u kuću u kojoj je zatekla vlasnicu, inače skromnu ženu starije životne dobi. Predstavila joj se kao djelatnica banke koja radi za klijente, a kad joj je vlasnica povjerovala i rekla da posjeduje devizni račun u Zagrebačkoj banci na kojemu ima deviza, Gordana joj je rekla kako je djelatnica upravo te banke i da joj je banka dužna 9000 eura, no kako postoji mala ‘caka’. Vlasnica bi, kako joj je Gordana rekla, mogla doći do tog novca samo ako podigne cjelokupni iznos sa svog računa, te da zajedno moraju ići u banku i podići novac.

Naivna je žena povjerovala u to što joj je Gordana napričala nakon čega je zajedno s njom otišla u spavaću sobu po bankovnu knjižicu, no tada se u cijeloj priči dogodio velik obrat nakon kojeg je Gordana uhićena. Na sreću za staricu, kod njoj je sa suprugom stigao nećak koji je odmah shvatio da oko Gordanine priče baš ništa ne štima. Kako su takve prijevare bile učestale u to vrijeme, o čemu su mediji izvještavali i iz policije stizala brojna upozorenja, nije bilo teško shvatiti kako je riječ o prijevari. Nećak je spriječio strinu da ode s prevaranticom u banku i preda joj ušteđevinu bez koje bi vjerojatno ostala. Pozvana je policija, a Gordana je uhićena i kazneno procesuirana.

Presudom Općinskog suda u Šibeniku Gordana je proglašena krivom i osuđena na četiri mjeseca bezuvjetnog zatvora. Gordana bi zasigurno dobila i višu kaznu da je u vrijeme donošenja presude šibenskog suda, nepravomoćna presuda Općinskog suda u Koprivnici zbog istog nedjela postala pravomoćna, no nije. Osim toga, protiv Gordane se vodi još jedan kazneni postupak zbog istog nedjela. Dakle, usudimo se reći, riječ je o pravoj prevarantici. Uostalom, to je i sama priznala na sudu. Svaki detalj optužnice Gordana je potvrdila, no rekla je kako joj je žao. Naglasila je kako je i dobro to što je došao nećak i suprug te da su je spriječili da ne prevari staricu.

Prilikom odlučivanja o visini kazne sudac šibenskog Općinskog suda Ivan Jurišić kao olakotnu je okolnost Gordani uzeo dotadašnju neosuđivanost, priznanje kaznenog djela, činjenicu da je majka dvoje djece. Gordana se na kaznu žalila Županijskom sudu u Bjelovaru, no njezina je žalba odbačena zato što ju je podnijela prekasno. Kako navodi Županijski sud, Gordani je rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora upućeno 4. svibnja ove godine.

Ona je bila propisno upozorena da u roku od tri dana može zatražiti odgodu izvršenja kazne zatvora, što je ovjerila otiskom svog kažiprsta na zapisniku budući da se radi o nepismenoj osobi. Osim što je zakasnila u predaju molbe, Gordana u njoj nije navela nikakve okolnosti, već se samo pozvala na svoje teške obiteljske prilike, no to nije dovoljno opravdan razlog da joj se odgodi zatvor.

FOTO: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI