PITOMAČKI RAZRED NEPUŠAČA Učenici i školskog ravnatelja natjerali da baci cigarete

"Nakon što smo u razredu izradili plakat i poruke sa svim štetnostima pušenja koje sam pokazao i svojoj djevojci, ona je prestala pušiti", hvali se Ivan Kožarić


Autor: podravski.hr — 08.02.2013. / 9:54 Stil

PITOMAČA – Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače ima razred nepušača. Od 17 učenika trećeg razreda smjera agroturistički tehničar nitko ne puši te su na inicijativu razrednice Branke Pavoković i službeno dobili status razreda nepušača.
– Na satu razrednika provela sam anonimnu anketu među učenicima koja je pokazala da su svi nepušači. S obzirom da sam veliki borac protiv pušenja, počeli smo provoditi antipušačke kampanje i u školi smo otad prepoznatljivi kao razred nepušača – kaže Branka Pavković.
U povodu Svjetskog dana borbe protiv pušenja učenici redovito provode radionice i izrađuju promotivne letke s kojima skreću pozornost prijateljima i školskim kolegama na sve štetnosti koje donosi pušenje. Njihova kampanja urodila je plodom jer su uspjeli neke prijatelje pušače natjerati da bace cigarete, a zahvaljujući njima i bivši ravnatelj Miroslav Horvatinović postao je nepušač.
– Ispočetka su nam se učenici iz ostalih razreda smijali jer mnogi smatraju da će pušenjem steći bolji status u društvu. No, kad su javnost i mediji pokazali veliki interes za nas kao razred nepušača, vrlo brzo postali smo popularni – rekla je Ana-Marija Lovrenović.
Ivan Kožarić je, pak, uspio nagovoriti svoju djevojku da prestane pušiti.
– Smeta mi dim cigarete pa sam zamolio djevojku da ne puši kad smo zajedno. Nakon što smo u razredu izradili plakat i poruke sa svim štetnostima pušenja koje sam pokazao i svojoj djevojci, ona je prestala pušiti – kaže Ivan Kožarić.
Izvještava: DINKO BOROZAN