Pitoreskno mjesto: Svaka kuća ima vatrogasca, a svi su istodobno i nogometaši

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nema vatrogasca u Bočkovcu koji nije nogometaš i nogometaša koji nije vatrogasac. Središte društvenog života u mjestu pod Kalnikom s 300-njak duša, u Općini Sveti Petar Orehovec, zato je, normalno, vatrogasni dom, u kojemu će i članovi mjesnog kluba NK Dragovoljac uskoro dobiti svoje prostorije.

Općina je dala 65.000 kuna za prvu fazu radova – dogradnju objekta za svlačionice i klupske prostorije. Bude li novca, NK Dragovoljac – jedini nogometni klub u županiji koji nema svoje prostorije – ove će godine biti „pod krovom“. Isto tako, mjesni DVD je jedan od rijetkih koji nema vatrogasno vozilo.

Stjepan Šok, predsjednik NK Dragovoljca, Ivica Stručić, golman NK Dragovoljca, Dušan Horvat, predsjednik DVD-a, Valent Aleksić, dozapovjednik DVD-a Bočkovec

– Naš DVD osnovan je 1973. godine, što znači da nam se bliži 50-godišnjica rada. Trenutačno imamo 57 članova, iz svake kuće u selu barem jednog. Dobro bi nam došlo vozilo, pitali smo vatrogasnu zajednicu, ali zasad nismo uspjeli. No, spremni smo za intervencije, imamo pumpu i cijevi te opremu za vatrogasce. Prije tri godine nabavili smo kacige, nedavno smo dobili komplet radnih odijela i tri interventna odijela – pripovijeda Dušan Horvat, predsjednik DVD-a.

Zadnji požar bio je lani, kad se zapalila kotlovnica u susjednom Piškovcu. Prije tri godine bila su četiri požara, na koja su dečki iz DVD-a prvi došli intervenirati. Mjesni vatrogasci, znači, nisu besposleni.

– Bilo bi sjajno kad bismo se na 50. obljetnicu kroz mjesto mogli propeljati na vatrogasnom vozilu – priželjkuje Horvat.

Kako je vatrogasni dom izgrađen 1970. godine, on je već ušao u godinu „zlatnog jubileja“. Glavna godišnja fešta je u lipnju, na blagdan sv. Antuna Padovanskog, a u međuvremenu će se u lijepo uređenom objektu proslaviti rođendani i krstitke te obilježiti pokoje karmine.

Radovi na „nogometnom“ proširenju doma počeli su potkraj prošle godine. Zasad je pokriven prostor u kojemu će biti svlačionice i klupske prostorije i predstoji još podići zidove.

– NK Dragovoljac će u kolovozu proslaviti 20. obljetnicu postojanja. Natječemo se u četvrtoj županijskoj ligi i trenutačno smo treći na ljestvici. Nema nogometaša iz Bočkovca koji nije i vatrogasac. Jako se veselimo što ćemo dobiti prostorije jer smo jedini klub u županiji bez njih. U sklopu novih prostora bit će i sanitarni čvor, pa će se dečki nakon utakmice ili treninga moći otuširati – rekao je Stjepan Šok, predsjednik NK Dragovoljca.

A sudeći po prošloj godini, nogometnog podmlatka neće nedostajati. U Bočkovcu se rodilo čak desetero djece. Zaokret je to višegodišnjeg trenda „bijele kuge“, koji izjeda ne samo to mjesto, nego čitavu zemlju.

– Danas je u mjestu oko 70 domaćinstava, a nekad ih je bilo više od stotinu. Ovo je ratarsko-stočarski kraj, ali sve više domaćinstava od toga odustaje. Mladi se zapošljavaju po firmama i odustaju od poljoprivrede. I blaga je manje za 90 posto. Evo, i ja odustajem od mljekarstva i prodajem krave – kazao je Šok.

Foto Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI