Pjevate li? Možda ste u većoj opasnosti od zaraze koronavirusom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poznata poslovica kaže da je šutnja zlato, a u vrijeme pandemije mogla bi nam postati krilatica. Iako pjevanje ima brojne pozitivne učinke na organizam, jača pluća i kardiovaskularni sustav, podiže energiju te oslobađa od boli i umanjuje stres, u ovom trenutku bi bilo dobro pjevati na propisanoj socijalnoj udaljenosti.

Pjevanjem, posebno glasnim i artikuliranim, u zrak se raspršuju brojne aerosolne čestice i kapljice, pokazalo je istraživanje koje su proveli istraživači sa švedskog Sveučilišta Lund, prenosi portal Science Daily.

Navode kako postoje brojni izvještaji o širenju virusa Covid-19 među pjevačkim zborovima.

„ Neke kapljice su toliko velike da mogu pasti svega nekoliko decimetara od usta dok one manje mogu lebdjeti u zraku i po nekoliko minuta. Posebno značajno je izgovaranje konsonantnih glasova pri čemu je izgovaranje slova B i P najznačajnije za stvaranje aerosola kojim se zaraza može prenijeti s osobe na osobu“, upozorava Malin Alsved, doktorandica sa Sveučilišta Lund.

Istraživači su zamolili sudionike da u posebnim odijelima uđu u laboratorijsku prostoriju punjenu filtriranim zrakom bez čestica.

Analizirali su masu i broj čestica emitiranih disanjem, pričanjem, različitim vrstama pjevanja te pjevanjem uz nošenje maske. Sudionici su zamoljeni da pjevaju poznatu švedsku pjesmu „Bibbis pippi Petter“ 12 puta u dvije minute jednako glasno. Potom su zamoljeni da otpjevaju istu pjesmicu, ali samo sa samoglasnicima. Otkrili su da je koncentracija aerosola i kapljica mnogo veća kada se pjesma pjeva glasnije i snažnije.

„Mjerili smo i koncentraciju virusa u zraku kada pjevaju dvije osobe zaražene koronavirusom. U zraku nismo pronašli mjerljive količine virusa, no virulentnost može varirati u različitim dijelovima zraka te kod različitih osoba koje su zaražene“, pojasnila je Alsved.

Istraživači stoga savjetuju kako ne bismo trebali zaboraviti na pjevanje, no važno je biti svjestan rizika koje on nosi i pridržavati se mjera.

„Pjevati i dalje možemo održavajući socijalnu distancu, dobru higijenu i ventilaciju kako bismo umanjili koncentraciju aerosolnih čestica u zraku. Također, maske za lice zaustavljaju većinu kapljica i čestica te značajno umanjuju mogućnost zaraze“, prenosi portal Science Daily.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Dama sa psom na Podravskom moru

“Dama sa psom” i nije više neobičan prizor kao u Čehovljevo doba. Samo se promijenila pasmina ljubimaca i modni izričaj. Glavno je da akteri uživaju

Jednostavna kombinacija, savršen spoj

Dugonoga brineta privukla je pažnju savršenim spojem traperica i ženstvene romantične bluze sa cvjetnim uzorkom na kojoj se posebno ističu rukavi. Jednostavna kombinacija u kojoj

Manipulacija vatrom oduševila Ludbrežane

Brojnim programima nastavlja se Aktivno ljeto u Ludbregu, a ove subote posjetitelji su uživali u posebnom programu i specifičnim vještinama manipuliranja vatrom u izvedbi Zorana

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI