PLAĆANJE CRKVI Vjernica stala u obranu župnika: Napravio je u dvije godine više nego prijašnji u dvadeset

Naš župnika nikad ne širi mržnju s oltara, nikad ne upliće politiku, koji je dobri pastir ove župe i zaslužuje poštovanje - naglašava gospođa Dolenec


Autor: podravski.hr — 26.07.2018. / 14:32 Aktualno

Vjernici nakon mise izlaze iz crkve u Novigradu Podravskom

Maja Dolenec, mještanka Novigrada Podravskog kod Koprivnice, stala je u obranu župnika tamošnje Župe Rastanka svetih apostola, velečasnog Ljubana Škrabe, koji je prigovorio župljanima na tome što financijski slabo doprinose crkvenim potrebama. U pismu objavljenome u općinskom glasilu naveo je kako je financijsku potporu ove godine dalo tek 20 od 600 obitelji iz župe te kako je dvije trećine obitelji, njih 400, ravnodušno kad je u pitanju obiteljski dar u godišnjem iznosu od 150 kuna.
Komentar gospođe Maje Dolenec na naš tekst o župnikovu pismu i reakciji dijela mještana Novigrada Podravskog objavljujemo u cijelosti:
– Pomno sam pročitala vaš tekst pun kritike i otrova u cijenjenom listu, najčitanijem u našoj Podravini. Čitala sam i nanovo ne bih li, slučajno propustivši, našla kakvu riječ hvale… No, zalud. Samo kritika. Novigradci škrti, župnik špota, napao vjernike, oštro reagirao, neimenovani župljanin koji – plativši ima pravo kritizirati, ali imenom ne stoji iza svojih riječi (ozbiljan časopis poput vašeg naglasio bi kako su podaci o osobi poznati uredništvu!?) Iza bombastičkog naslova “Župnik napao…” niste našli vrijednim istaknuti da piše onima koji ne dolaze na misu – dakle – informira ih!
Razarajući tekst. Nije li u novinarskoj etici negdje – provjeriti navode, čuti obje strane? Jeste li razgovarali sa župnikom ili ste samo uzeli pravo iskomentirati članak u Novigradcu? Željni ste senzacije. Zašto vam senzacija ne bi bila pohvala? Zašto ne gledate i pozitivnu stranu?
Nije na odmet napomenuti da crkva nije obična građevina, kako navodi gospođa iz vaše priče. Crkva je kuća Božja u kojoj pravi vjernici dijele zajedništvo. U crkvi čovjek oživljava, crkva je ŽIVA. I varaju se svi oni koji misle drugačije. Na sreću, Bog i Crkva žive, i to po svećeničkim rukama.
Novigradski župnik, gospodin vlč. Ljuban Škraba, činjenica je, učinio je – ovako jako bolestan kakav jest – više u dvije godine nego prijašnji u dvadeset! Možda ste slučajno preskočili ovu informaciju? Ili ovu: nikada nije isticao koliko je tko dao – poštivao je da ljudi daruju koliko mogu – predobro mu je poznato da nemaju i uvijek napominje da razumije kako mnogi nemaju. Možda ste propustili napomenuti koliko je paketa razdijelio župljanima slabijeg imovnog stanja?! Kako je sam išao u Osijek po luster da oni prijašnji reflektori ne nagrđuju našu lijepu crkvu?
A možda bi bilo dovoljno da prisustvujete samo jednoj nedjeljnoj euharistiji i uvjerite se u pravo lice našeg župnika, koji NIKADA ne širi mržnju s oltara, koji nikada ne upliće politiku, koji je dobri pastir ove župe i zaslužuje poštovanje koje ste, također, ovdje ispustili.
Hvala Vam, gospodine župniče! Ne dozvolite da vas sitne spletke ikada blokiraju, ražaloste ili spriječe u Vašim uvijek dobrim nakanama!
Maja Dolenec, župljanka župe Rastanka svetih apostola Novigrada Podravskog
FOTO: NIKOLA WOLF