Plaće koprivničkih komunalaca tisuću kuna veće od kolega u Križevcima

Nakon što su se radnici đurđevačkog komunalnog poduzeća Komunalne usluge požalili zbog svojih materijalnih prava i činjenice da im je uskraćena isplata naknade za prehranu, provjerili smo kolike su stvarno plaće u komunalnim poduzećima u našem kraju. Zaključak je sadržan u svega jednoj rečenici, debelo su ispod državnog prosjeka.

Komunalna poduzeća su ne tako davno bila zatrpana molbama za posao te su zbog tada solidnih plaća i epiteta javne tvrtke u kojoj se na višoj razini poštuju radnička prava (fiksno radno vrijeme, slobodni vikendi i praznici, itd.), koja su ponekad kod privatnih poslodavaca nešto slobodnije protumačena, bila prvi izbor za mnoge tražitelje zaposlenja. No, kako izgleda, to više nije baš tako i javna poduzeća u vlasništvu gradova pod velikim su pritiskom zbog odlaska brojnih radnika, većinom u privatni sektor u Hrvatskoj ili u inozemstvo.

Najveća komunalna tvrtka u našem kraju, koprivnički Komunalac, trenutačno zapošljava 219 zaposlenika, što je za 13 više nego u 2019. godini. Prosjek neto isplaćene plaće u Komunalcu za prosinac 2020. godine iznosio je 5415 kuna, što je najviše od svih drugih komunalnih poduzeća u okolici. No, vrlo je važno napomenuti da koprivnička javna tvrtka ima daleko najveći broj zaposlenih s visokom stručnom spremom.

– Komunalac je na dan 31. prosinca 2020. imao 219 zaposlenika, a prema obrazovanju raspored je sljedeći: SSS 153 zaposlenika, VŠS 18 zaposlenika i VSS 48 zaposlenika – odgovorili su iz koprivničke komunalne tvrtke.

Ovako visok broj zaposlenika s višom ili visokom stručnom spremom, s obzirom na broj zaposlenika, uvelike povisuje prosjek plaća svih zaposlenih u cijeloj tvrtki. Svakako treba navesti da je prosjek po radniku isplaćenih neoporezivih dodataka na plaću po osnovi naknade za prehranu u prošloj godini iznosio 2.912,33 kune, što u prosjeku mjesečno po radniku iznosi oko 242 kune.

Prosječna plaća Neoporezivi dodatak (prosjek) Broj zaposlenih
Komunalac (Kc)                    5415  
242
         219
Komunalno poduzeće (Kž)
4415
246           96
Komunalne usluge (Đu)*
5054
  
?
           55
Lukom (Lu)*
5157
 
?
           33
*Podaci za 2019. godinu        

Druga po veličini komunalna tvrtka u podravsko-prigorskom kraju je Komunalno poduzeće Križevci. Tamo je prosječna neto plaća u 2020. godini za radnike iznosila znatno nižih  4.415,28 kuna. U Komunalnom poduzeću trenutačno ima 96 radnika (dva više nego u 219. godini) i to 55 s osnovnom školom, 28 radnika sa srednjom stručnom spremom i 13 radnika s višom ili visokom stručnom spremom. Prosjek neoporezivih dodataka na plaću u 2020. po radniku je 246,36 kuna mjesečno. Ovako velika razlika u prosjeku plaće između dva poduzeća može se velikim dijelom opet objasniti strukturom zaposlenika, jer kao što se vidi, najveći je broj zaposlenih u križevačkoj gradskoj tvrtki s osnovnom školom, što za sobom odmah povlači i niže plaće.

Što se tiče koprivničkog Komunalca i križevačkih Komunalnih usluga, raspolažemo podacima za 2020. godinu jer su te tvrtke uredno odgovorile na naš upit. Iz ludbreškog Lukoma odgovorili su nam kako će se trgovačko društvo LUKOM – d.o.o. na naš upit očitovati sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, a iz đurđevačkih Komunalnih usluga nismo dobili nikakvu povratnu informaciju.

No, bez obzira na to, poslužili smo se javnim podacima iz izvještaja o poslovanju ove dvije tvrtke, ali za 2109. godinu jer za 2020. još nije objavljen.  Tako su Komunalne usluge Đurđevac u 2019. godini imale 55 radnika i prosječna neto plaća iznosila je 5057 kuna, dok su 2018. zapošljavale 54 radnika i prosječna neto plaća bila je 5112 kuna.

Ludbreški Lukom u 2019. godini imao je 38 radnika i prosječna neto plaća iznosila je 5157 kuna, dok je 2018. zapošljavao 33 radnika i prosječna neto plaća bila je 5317 kuna. Zaključno, niti u jednoj komunalnoj tvrtki u našem kraju prosječna plaća nije niti blizu prosječne plaće u Hrvatskoj koja iznosi oko 6800 kuna, a niti prosječnoj plaći u Koprivničko-križevačkoj županiji koja oko 1000 kuna niža. Isto tako, kada bi se gledale radničke plaće, one su još niže od prosječne plaće u pojedinoj tvrtki.  (md, db)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI