RASTE PLANINA OTPADA Zagorci godišnje proizvedu čak 50 posto više smeća od Podravaca

Na Piškornicu dnevno se dovozi između 100 i 350 tona smeća


Autor: podravski.hr — 01.02.2018. / 20:05 Aktualno

Piškornica se više ne želi baviti odvozom komunalnog otpada

Otpad iz županija i gradova koji nisu među osnivačima Piškornice na odlagalište u Koprivničkom Ivancu dovozit će se do konca lipnja, a odonda samo smeće iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Piše to u pismu koje je direktor javnog poduzeća Mladen Ružman ovih dana uputio koprivničkim vijećnicima.
Time je ispunio obećanje koje je njegov smijenjeni prethodnik Mladen Jozinović dao na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Koprivnice o Piškornici, održanoj još sredinom studenoga prošle godine – da će naknadno, pisanim putem, odgovoriti na sva tada postavljena pitanja.
Jedno od pitanja glasilo je i odakle se sve dovozi smeće i u kolikim količinama. Ružman odgovara kako Piškornica ne posjeduje točne podatke o tome, no raspolaže s „okvirnim procjenama“.
– Do kraja studenoga 2017. godine zbrinuto je 12.354 tona iz Koprivničko-križevačke, 18.551 tona iz Krapinsko-zagorske, 6692 tone iz Međimurske, 22.309 tona iz Varaždinske, 475 tona iz Karlovačke, 204 tone iz Belovarsko-bilogorske županije te 9434 tone iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije – piše u Ružmanovu odgovoru vijećnicima.
Na pitanje zašto se uopće prikuplja smeće iz drugih gradova i županija, odgovara kako Piškornica funkcionira na tržišnim principima te je „zbog ekonomske održivosti društva i projekta regionalnog centra“ bilo nužno prihvaćanje otpada i iz drugih županija.
Na pitanja o onečišćenju potoka Gliboki odgovara kako su u rujnu utvrđene povećane vrijednosti bakra i cinka te da je Piškornica s Koprivničkim vodama osnovala radnu skupinu koja će dubinski analizirati dosad provedena mjerenja te predložiti daljnje korake u svrhu zaštite voda oko odlagališta.
Ružman je također otkrio kako se na Piškornicu dnevno dovozi između 100 i 350 tona smeća na dan. Kad su u pitanju rokovi gradnje regionalnog centra za otpad, vijećnicima poručuje kako će se u optimističnom scenariju aplikacija za novac iz europskih fondova dogoditi u rujnu, a u realnome do konca ove godine. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF