Planirate tužiti banke za švicarce? Evo kako to možete učiniti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Proteklih dana doneseno je rješenje Vrhovnog suda po izvanrednoj reviziji, kojom je utvrđeno kako korisnici kredita u švicarskim francima, koji su kredite prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju iz 2015. konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka. U Udruzi Franak istitču kako to znači „i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele“.

Kako doznajemo u odvjetničkim uredima diljem naše županije, građani koji su konvertirali švicarce već naveliko pokreću postupke za tužbe. Građani za tužbe nemaju vremena, trebali bi to učiniti do 13. lipnja, kao u slučaju tužbi za promjenjive kamatne stope, dok je zastara za valutnu klauzulu lipanj 2023. godine.

Poznati koprivnički odvjetnik Ivan Mesić ovih dana ima „pune ruke posla“. Javilo mu se već na desetke građana koji žele tužiti banke.

Isplati li se ili ne tužba

– Treba naglasiti kako se ne radi o presudi, nego rješenju Vrhovnog suda za konvertirane švicarce no i to daje pravnu osnovu za tužbu – rekao je Mesić i pojasnio što sve građani koji su u toj situaciji mogu napraviti.

– Najprije bi trebali, privatno, uzeti sve papire iz banke, otplatne planove i ugovore i napraviti vještačenje, najbolje kod sudskih knjigovodstvenih vještaka. Tek nakon što to naprave trebaju se javiti odvjetniku da se može napraviti iznos odštetnog zahtjeva uz tužbu – kazuje Mesić i otkriva kako se radi o trošku vještačenja od kojih 1200, 1400 pa sve do 1600 kuna.

Drugi korak je podnošenje tužbe, to jest, svatko od klijenata mora odlučiti isplati li mu se ići u spor ili ne. Treba uzeti u obzir da troškove dokazivanja snosi tužitelj, no dokaže li da je u pravu sve bi mu se trebalo vratiti. Tu je i vrijeme trajanja sporova, jer zasad još nije poznato koliko će ažurni biti naši sudovi.

Koprivnički odvjetnik Ivan Mesić

– Sve to ne znači da je stvar gotova, ne smijemo pretpostavljati sudske presude, no imamo temelje da smatramo da bi građani trebali dobiti sporove – priča Mesić i dodaje da je još jedna stvar bitna:

– Banke će sigurno osporavati tužbu i onda će se morati napraviti još jedno vještačenje, a i ono košta. Kažem još jednom, troškove, sve do pozitivne presude snosi tužitelj – kaže odvjetnik Mesić.

Iako se radi o novim vrstama tužbi, s obzirom na neke već presuđene sporove za promjenjive kamatne stope, za očekivati je kako bi se troškovi spora mogli kretati između četiri, pet, do sedam ili osam tisuća kuna. Ovisno o težini spora.

Svakakve sudbine

Napominje kako treba razlikovati tri kategorije „švicaraca“ za koje postoje pravne osnove za tužbe: sporove za promjenjive kamatne stope, valutne klauzule i sad za konvertirane švicarce. Građani mogu objediniti tužbe, ako se nalaze u više kategorija ili se požuriti s promjenjivom stopom gdje je rok 13. lipnja pa kasnije krenuti u spor za ostale kategorije.

– Vidim po zahtjevima i najavama da se radi stvarno o svakakvim sudbinama. Neke je „švicarac“ zakinuo, a neki su gubili kuće, obitelji… – dodaje Mesić.

U razgovoru s još nekoliko odvjetnika s koprivničkog područja doznajemo kako i oni vjeruju da će tužbe biti pozitivno riješene te kako je nevjerojatno da banke nisu mogle pretpostaviti što će se dogoditi sa švicarcem. Također, nekolicina njih je za dobar primjer navela Podravsku banku koja nije nudila švicarce.

Udruga Franak

Iz Udruge Franak kazali su kako su na temelju informacija koje su dobivali od korisnika kredita, primijetili da banke različito nazivaju i različito prikazuju tražene podatke. Zato su napravili tablicu u kojoj je za svaku od osam „osuđenih banaka“ točno prikazano što treba tražiti i koje podatke pojedini dokument sadrži, a uz pomoć tablice može se prekontrolirati i dobivena dokumentacija.

– Dobili smo i informacije da banke izdaju pogrešnu ili dokumentaciju s pogrešnim podacima pa vam savjetujemo da na temelju početnog ugovora i dodataka ugovoru, sve dobro provjerite. Dokumente možete zatražiti osobno u poslovnici ili putem maila – napominju iz Franka na čijim stranicama udrugafranak.hr možete pogledati tablicu.

FOTO Cropix, Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI