PLAVE TVORNICE NOVCA Dinamo na prodaji igrača zaradio milijardu, Slaven oko 55 milijuna kuna

Najskuplji Slavenovi igrači prema transfermarktu trenutno su 21-godišnji stoper Nikola Katić (720.000 eura) te napadač Mirko Ivanovski (675.000 eura)


Autor: podravski.hr — 03.03.2018. / 14:15 Sport

Gledatelji napuštaju tribine Gradskog stadiona nakon sraza Slavena i Dinama

Ne igraju milijuni nego igrači, česta je nogometna poštapalica naših prvoligaških trenera i vrsnih analitičara. S obzirom da je jedno vezano uz drugo, ne možemo se oteti dojmu da bi se ova izjava mogla promatrati dvojako.
Jeste li znali da je zagrebački Dinamo, Slavenov protivnik u nedjeljnom 24. kolu Prve HNL, samo u posljednjih 20-ak godina ostvario gotovo tisuću transfera i na njima ostvario neto zaradu od otprilike milijardu kuna! Do tog podatka, zaključno s 2016. godinom, došli su Marko Primorac i Anto Bajo u svom opsežnom istraživanju o poslovanju nogometnih klubova u Hrvatskoj, objavljenom u publikaciji Instituta za javne financije.
Modri su u tom vremenu potrošili 407 milijuna, a prodali igrača u vrijednosti 1,42 milijarde kuna. Uzmemo li u obzir da se godišnji budžet Slaven Belupa u posljednjih 20 godina u prosjeku kretao između 15 i 20 milijuna kuna dolazimo do nevjerojatnog podatka da bi Koprivničanci samo od Dinamove zarade mogli bez problema nastupati u najjačoj nacionalnoj ligi najmanje 50 godina.
Kako u cijeloj priči stoji Slaven Belupo? Farmaceuti su od 1996. naovamo na transferima zaradili solidnih 55,5 milijuna kuna (prošla i tekuća sezona nisu u istraživanju Primorca i Baje op.a.). Jedino su Rijeka, Hajduk i spomenuti Dinamo mnogo trošili na pojačanja, a ostatak prvoligaša tek je tu i tamo „piknuo“ kakvog „kapitalca“. Slaven niti jednog. U čitava dva desetljeća, vjerovali ili ne, Koprivničanci su na pojačanja potrošili 490.000 kuna, po igraču bi to iznosilo manje od 2500 kuna. Njihov sljedeći protivnik Dinamo, primjera radi, osim što ima najprimamljiviju nogometnu školu i nepresušan bazen talenata, u prosjeku je za svakog kupljenog igrača izdvojio gotovo milijun kuna, što je 400 puta više.

ZARADE OD TRANSFERA (mil. kn)
DINAMO 1015
HAJDUK 472
RIJEKA 117
ZAGREB 114
OSIJEK 103
SPLIT 75
INTER 57
SLAVEN 55
LOKOMOTIVA 54
VARAŽDIN 46

Izvor: Transfermarkt.co.uk
(Primorac i Bajo, 2016.)

Vratimo li se na početak teksta, ne čudi poražavajuća činjenica da je Slaven, otkako se natječe u najjačoj domaćoj ligi, u 57 međusobnih dvoboja s Dinamom izvojevao tek šest pobjeda, uz devet neodlučenih susreta. Modri su 42. puta upisivali tri boda, a gol razlika je u njihovu korist 125:37. Slaven je na Maksimiru upisao tek jednu pobjedu i to sada već daleke 2004. (1:3), dok je zadnji bod na gostovanju „ušićario“ u srpnju 2016. godine (1:1).
Naši dečki iz Miškinine prošli su vikend skinuli poljudsko prokletstvo gdje su upisali tek prvu pobjedu u međusobnim dvobojima u Splitu (0:1) pa zašto ne bi sličan podvig napravili i u Zagrebu? S obzirom da se ne pamti kad je Dinamo imao tržišno manje vrijednu momčad od današnje, ni to nije nemoguće. Dinamova momčad po transfermarktu vrijedi 40 milijuna eura, a Slavenova tek 7,5 milijuna eura, no taj jaz nekad je bio mnogo izraženiji pa i u tom smislu Ivkovićevi puleni vide svoju šansu. Čak i unatoč tome što jedan Filip Benković, Dinamov 20-godišnji stoper vrijedi točno kao čitava momčad Slavena.
Najskuplji Slavenovi igrači prema transfermarktu trenutno su 21-godišnji stoper Nikola Katić (720.000 eura) te napadač Mirko Ivanovski (675.000 eura). Upravo će njih dvojica, vrlo vjerojatno, ovog ljeta napustiti Slaven i tako podebljati ulazne klupske milijune, dok će se vodstvo kluba opet baciti u potragu za skrivenim i besplatnim talentima koje će danas-sutra razigrati pa prodati kako bi preživjeli još jednu godinu.

Zdravko Mamić na Gradskom stadionu u Koprivnici

Piše: Ivica Barać
Foto: Nikola Wolf