Plenković na sjednici Vlade: Mirovine i plaće su sigurne, moguće odgode nekih davanja za poslodavce

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Upravo je u tijeku sjednica Vlade RH na kojoj je glavna tema borba protiv pandemije koronavirusa Covid-19. Premijer Andrej Plenković podsjetio je kako su hrvatske službe odradile dobar posao i uspijevaju kontrolirati širenje virusa, za razliku od većine europskih zemalja.

– Zahvaćene su sve zemlje Europske unije. Italija posebno, Francuska, Španjolska i Njemačka najviše su pogođene. Kod nas je situacija povoljna, relativno mali broj zaraženih (19), a vratili su se iz zaraženih područja ili su to osobe iz njihova okruženja. Nalaze se u bolnicama u Rijeci, Varaždinu, Zagrebu i Puli. Virus kod nas ne cirkulira, za razliku od ostalih zemalja – rekao je Plenković i dodao kako su na snazi nove mjere po kojima osobe koje dolaze iz pogođenih zemalja automatski idu u karantetnu.

Andrej Plenković

Odgađaju se skupovi s više od 1000, a od danas vjerojatno i skupovi sa 100 i više ljudi. Potrebno je, dodaje, donijeti nove pakete mjera oko pronalaska cjepiva, organizacije nastave ukoliko dođe do prekida, kao i odrediti kako i na koji način pomoći gospodarstvu.

-Poduzimamo sve da držimo to pod kontrolom. Mi smo pratili situaciju u Kini i prepoznali opasnost na vrijeme. Oni su 8. siječnja objavili otkriće, WHO dan nakon, a mi smo u Hrvatskoj postupno dizali nadzore na aerodromima, lukama, surađivali sa HZJZ i policijom, hitnom, sanitarnim inspektorima, županijskim epidemiolozima… – navodi Plenković i dodaje kako su iz dana u dan dizali spremnost, što je i razlog što je situacija u Hrvatskoj, u odnosu na ostale zemlje – pod kontrolom.

-Zadaća je sačuvati radna mjesta i naći modele kako pomoći u likvidnosti poslovanja te fleksibilnijem pristupu u vezi javnih davanja, poreza i doprinosa. Određene odgode, recimo. EU predvidjela 25 milijardi eura pomoći gospodarstvu, dio je namijenjen i Hrvatskoj – otkrio je premijer i kazao da su mirovine i plaće zagarantirane i nema mjesta strahu.

Još jednom je podsjetio na odgovorno ponašanje pojedinaca, da se drže preporuka i mjera i da poštuju naputke mjerodavnih.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi:

Kako bi eventualnu cirkulaciju virusa i širenje bolesti u našoj populaciji sveli na minimum molimo Vas da postupate sukladno navedenim uputama:

 • Ako ste boravili u epidemijom zahvaćenom području u zadnjih 14 dana molimo Vas da se javite telefonom epidemiolozima u Koprivničko-križevačkoj županiji i to: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira da li imate smetnje slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor) ili nemate.
  Aktualne informacije o područjima sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) potražite na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:
  https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
 • Redovito provodite mjere prevencije:
  – održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
  – koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
  – izbjegavajte dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama,
  – održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
  – izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
  – izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama,
  – izbjegavajte kontakt s bolesnim ljudima, pogotovo ljudima koji kašlju,
  – putovanja u epidemijom zahvaćenom području svedite na najmanju moguću mjeru,
  – gdje god putujete, pridržavajte se općih pravila o higijeni ruku i hrane.
  Sa svrhom boljeg informiranja građana Ministarstvo zdravstva je izradilo infografiku s pojedinostima vezanim za koronavirus te Vam je ista dostupna u prilogu.
  Poveznica na animirani film: https://drive.google.com/file/d/160N8udiXhv3YcN6DNGJ4tWxeJJkB6CB3/viewPlakat za javne prostore: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19.pdf

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI