Plenković ne podržava restrukturu brodogradnje, stranci prijete tužbom

Podravski list profile

ZAGREB, 28. ožujka 2019. (Hina) – Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade u četvrtak. 

Plenković je podsjetio da su prošli tjedna javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. 

Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a u minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je. 

“Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci”, rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade. 

Inače, nešto prije početka sjednice Vlade na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, a novo je ročište zakazao za 17. travnja. 

Radnici Uljanika od četvrtka u 13 sati ponovno su u štrajku, a tom su prilikom zavarili vrata na glavnom ulazu / HINA

“Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu zakazati i telefonom da ne čekamo 17. travnja”, kazala je sutkinja Liljana Ugrin.

Ne dopuste li pak iz Uljanika nastavak rada na polarnom kruzeru, odvjetnički tim brodovlasnika Scenic grupe podnijet će kaznene prijave protiv Štrajkaškog odbora i Uprave pulskog brodogradilišta, stoji u pismu odvjetnika Scenik grupe iz Australije, vlasnika kruzera koji se gradi u Uljaniku, a to je u četvrtak potvrdio i čelnik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac.

 “O tome smo raspravljali na današnjoj sjednici Štrajkaškog odbora. Situacija je doista teška i neizdrživa, prijetnje stižu sa svih strana, od brodovlasnika i kooperanata do samih radnika i političara. Radnici su već osmi dan u štrajku, kooperantima je i dalje ulaz u krugu brodogradilišta zabranjen, a hoće li se ta odluka promijeniti ostaje da se vidi”, izjavio je Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata. 

 Novinare je zanimalo i kako tumači to što se u pojedinim medijima i njegovo ime pojavilo među osobama osumnjičenima za malverzacije u Uljaniku.

 Naime, upravo je Cerovac kao predstavnik radnika bio član Nadzornog odbora Uljanik brodogradilišta od 2007. do 2013. godine, imenovan od strane tadašnjeg Radničkog vijeća.  

Cerovac: Krenula je hajka na mene kako bi i mene ocrnili 

 “Ovo je veliki igrokaz, sada je krenula hajka na mene kako bi i mene ocrnili. Nitko me još nije kontaktirao, ukoliko me policija pozove na razgovor rado ću se odazvati. Uostalom i prije otprilike dva mjeseca bio sam na razgovoru na policiji u svojstvu svjedoka. Stoga, tu sam, neka me zovu, ja ću se bez problema odazvati”, izjavio je Hini.

 Naglasio je da je i tada, kao član Nadzornog odbora Uljanik brodogradilišta, upozoravao na nepravilnosti u gradnji četiriju brodova s velikim gubitcima, tzv. balkova.

 Inače, devetorica osumnjičenih za kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, ‘tešku’ oko 1,2 milijarde kuna, ujutro su dovedena na Županijski sud u Rijeci, gdje je počelo saslušanje kod suca istrage Duška Tišme, koji će odlučiti o njihovu zadržavanju u istražnom zatvoru.

 U akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić. Osumnjičeni su za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna.

(Hina) xdspo ytr xbn/xduk yduk

FOTO Hina, Cropix

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti