Plenković u Koprivnici: Podigli smo zaposlenost, a podići ćemo i prosječne plaće

Predsjednik Vlade Andrej Plenković se u današnjem govoru u Podravkinom rekreacijskom centru osvrnuo na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i izazovnoj godini koja je iza nas.

Premijer je tako izjavio kako danas imamo najviše zaposlenih u posljednjih 13 godina. Na početku mandata prije pet godina stopa zaposlenosti iznosila je oko 66,9 posto, dok danas ona iznosi 69,1 posto. Stopa nezaposlenosti smanjena je na 7,4 posto.

Prosječna plaća u Hrvatskoj u lipnju iznosila je 7 175 kuna, što je povećanje 27 posto u odnosu na početak mandata, a rast prosječnih plaća očekuje se i u narednom razdoblju. Plan je do 2023. povećati je na tisuću eura, odnosno na oko 7 500 kuna.

Premijer je također istaknuo kako nas je pandemija koštala čak 35 milijardi kuna proračunskih sredstava, što nepredviđenih troškova, što smanjenih prihoda. Izazov je u takvom razdoblju, kojem treba nadodati štetu nastalu u dva potresa, planirati smanjenje proračunskoga deficita na minus 3,8 posto sa 7,4 od prošle godine kao i smanjivati javni dug.

Premijer se zatim u prostorijama zgrade Županije zajedno s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak sastao s županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, gdje su razgovarali o važnim nacionalnim i županijskim projektima na našem prostoru.

Osim projekata izgradnje željezničke pruge i brze ceste, razgovaralo se i o Piškornici te o razvojnom sporazumu Sjever koji uključuje pet županija.

– Za nastavak izgradnje brze ceste čeka se da se okonča žalbeni postupak za nadzor Državne komisije postupaka za kontrolu javne nabave i na žalost, to ne ovisi o nama, a ista stvar se događa s Piškornicom za koju je također žalbeni postupak u tijeku, rekao je župan Darko Koren.

Gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je važan projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije vrijedan skoro pola milijarde kuna, a čiji je nositelj tvrtka Koprivničke vode i koji je u tijeku.

– Ulazimo u period u kojem možemo očekivati desetljeće nikad većih investicija u Koprivnici i županiji, a na nama je da tu šansu iskoristimo, rekao je Jakšić.

Ministrica Tramišak istaknula je temu razvojnog sporazuma Sjever kao najvažniju na današnjem sastanku, koji će potpisati Vlada Republike Hrvatske s pet županija na sjeveru Hrvatske, i to u okviru 15 milijardi kuna gdje su identificirani i prepoznati najveći i najvažniji strateški projekti.

Foto: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI