Plenković vraća milijune, do kraja godine povisuje se prihod od rente

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U samo nekoliko godina podravski-prigorski kraj ostao je uskraćen desetke milijuna kuna koje je dobivao na ime iskorištavanja energetskih i neenergetskih mineralnih sirovina – popularne rudne rente. Reklo bi se, mogla se izgraditi barem jedna ili dvije osnovne škole, ili nova obrtnička za kojom vapimo već dugi niz godina.

Vlada RH s premijerom Plenkovićem tek načelno podržava želju nekolicine župana, poput koprivničko-križevačkog Darka Korena, zainteresiranih da se pod hitno napravi preraspodjela novca koji se, od onih koji crpe naša bogatstva, dijeli među Državom, županijama i općinama.

Jedan od koraka za sastanak s premijerom odvijao se jučer na sastanku župana Darka Korena i zamjenika župana Darka Sobote s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom. Županija od 2014. godine traži izmjene Uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, koja se odnosi i na naknadu za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina.

Detalj sa sastanka župana Korena i Sobote s ministrom Horvatom

-Od 2014. godine, zbog prekomjernog proračunskog deficita središnje države, a sa svrhom smanjenja deficita, Vlada je donijela Uredbu koja u prihode države uključuje i naknade od mineralnih sirovina, s udjelom države od 50 posto naknade na štetu proračuna jedinica lokalne samouprave. Njima je udjel smanjen za 20 posto i iznosi 30 posto ukupne naknade – tvrde u Županiji i dodaju kako je u 2017. prestala potreba za tim zbog suficita države.

Prijedlog županija i općina je da se ukupna naknada od 10 posto za dobivene mineralne sirovine dijeli u omjerima: 65 posto u korist jedinica lokalne samouprave, 30 posto u korist Županije, a tek pet posto državi za troškove provođenja Zakona.

-Razgovarali smo s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem o tome kad je posljednji put posjetio Županijsku upravu. On je to načelno prihvatio, no prijedlog treba proći proceduru i usklađenje regulative i uredbi. To je na ovom sastanku prihvatio i ministar Horvat pa je pretpostavka da bi novi model mogao zaživjeti do kraja godine – kazao je župan Koren nakon sastanka te dodao kako Županija u tri godine s 30 milijuna kuna pala na 18 milijuna.

Doznajemo i kako je na temelju ovog sastanka s ministrom Horvatom dogovoren novi sastanak s premijerom Plenkovićem na kojemu će se nastaviti razgovori o ovoj temi.

FOTO Ilustracija, Županija KcKž

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI