Plenković vraća milijune, do kraja godine povisuje se prihod od rente

Podravski list profile

U samo nekoliko godina podravski-prigorski kraj ostao je uskraćen desetke milijuna kuna koje je dobivao na ime iskorištavanja energetskih i neenergetskih mineralnih sirovina – popularne rudne rente. Reklo bi se, mogla se izgraditi barem jedna ili dvije osnovne škole, ili nova obrtnička za kojom vapimo već dugi niz godina.

Vlada RH s premijerom Plenkovićem tek načelno podržava želju nekolicine župana, poput koprivničko-križevačkog Darka Korena, zainteresiranih da se pod hitno napravi preraspodjela novca koji se, od onih koji crpe naša bogatstva, dijeli među Državom, županijama i općinama.

Jedan od koraka za sastanak s premijerom odvijao se jučer na sastanku župana Darka Korena i zamjenika župana Darka Sobote s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom. Županija od 2014. godine traži izmjene Uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, koja se odnosi i na naknadu za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina.

Detalj sa sastanka župana Korena i Sobote s ministrom Horvatom

-Od 2014. godine, zbog prekomjernog proračunskog deficita središnje države, a sa svrhom smanjenja deficita, Vlada je donijela Uredbu koja u prihode države uključuje i naknade od mineralnih sirovina, s udjelom države od 50 posto naknade na štetu proračuna jedinica lokalne samouprave. Njima je udjel smanjen za 20 posto i iznosi 30 posto ukupne naknade – tvrde u Županiji i dodaju kako je u 2017. prestala potreba za tim zbog suficita države.

Prijedlog županija i općina je da se ukupna naknada od 10 posto za dobivene mineralne sirovine dijeli u omjerima: 65 posto u korist jedinica lokalne samouprave, 30 posto u korist Županije, a tek pet posto državi za troškove provođenja Zakona.

-Razgovarali smo s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem o tome kad je posljednji put posjetio Županijsku upravu. On je to načelno prihvatio, no prijedlog treba proći proceduru i usklađenje regulative i uredbi. To je na ovom sastanku prihvatio i ministar Horvat pa je pretpostavka da bi novi model mogao zaživjeti do kraja godine – kazao je župan Koren nakon sastanka te dodao kako Županija u tri godine s 30 milijuna kuna pala na 18 milijuna.

Doznajemo i kako je na temelju ovog sastanka s ministrom Horvatom dogovoren novi sastanak s premijerom Plenkovićem na kojemu će se nastaviti razgovori o ovoj temi.

FOTO Ilustracija, Županija KcKž

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti