Plenkovićevo “Ne” Korenu: Nema povećanja rente, barem ne do 2024. godine

Podravski list profile

Saborska oporba dala je u četvrtak potporu HSS-ovu prijedlogu koji Vladu obvezuje da u roku od 90 dana izmijeni Uredbu o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, tako da se unutar rente od 10 posto osigura veći prihod lokalnim jedinicama, no vladajući ga ne prihvaćaju uz obrazloženje da su u tom smislu potpisani međudržavni ugovori koji vrijede do 2024. godine.

Uime Kluba HSS-a Davor Vlaović rekao je da se prijedlog odnosi na više hrvatskih županija, a tako prikupljeni prihod koristio bi se za sufinanciranje projekata iz EU fondova. Podsjetio je da, primjerice. mađarski MOL u drugim zemljama plaća tu naknadu između 15 i 28 posto, te da je HSS-ov prijedlog utemeljen upravo na takvoj praksi.

Branimir Bunjac najavio je potporu Živog zida izmjeni te uredbe koja je, tvrdi, u interesu pravednije naknade i povećanja transparentnosti. Napomenuo je da u nekim zemljama naknade za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika idu i do 30 posto, a u Hrvatskoj se isplaćuje paušal neovisno o opsegu proizvodnji i cijeni energenta.

U državni proračun ide 5 posto naknade za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, kazao je Miro Totgergeli uime HDZ-a i dodao kako su se nalazišta nekad više eksploatirala i bila izdašnija, pa su i prihodi bili veći.

Iako su najavljivali pozitivan rasplet situacije, čini se da Plenkovićeva Vlada ne želi se odreći dijela “kolača”

Državni tajnik za energetiku Ivo Milatić ustvrdio je kako prema sadašnjem zakonu lokalne jedinice nisu zakinute, već da je prihoda od naknada svakim danom sve više. Najavio je da se za šest mjeseci zatvaraju natječaji za eksploatacijska polja Panon 2, što će biti novi prihod za jedinice lokalne samouprave.

Milatić je ustvrdio da su ukupni prihodi od tih naknada na razini 450 milijuna kuna te najavio izradu stručne analize te će se, kada bude gotova, razmotriti njezini rezultati i iskustva drugih zemalja.

-Razgovarali smo s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem o tome kad je posljednji put posjetio Županijsku upravu. On je to načelno prihvatio, no prijedlog treba proći proceduru i usklađenje regulative i uredbi. To je na ovom sastanku prihvatio i ministar Horvat pa je pretpostavka da bi novi model mogao zaživjeti do kraja godine – kazao je župan Koren nedavno o ovoj temi te dodao kako je Županija u tri godine s 30 milijuna kuna pala na 18 milijuna.

Očito je došlo do pogreške u komunikaciji. Naime, prijedlog županija i općina je da se ukupna naknada od 10 posto za dobivene mineralne sirovine dijeli u omjerima: 65 posto u korist jedinica lokalne samouprave, 30 posto u korist Županije, a tek pet posto državi za troškove provođenja Zakona. Izgleda da ništa od toga.

(Hina) xdm ytr, (pl)

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI