PO STARINSKI Evo od čega su naši stari radili martinjski mošt u doba kad još nije bilo puno ‘cepa’

Grožđe se bralo u drvenim lavorima, a potom se stavljalo u drvene pute s kojima je dopremano do preše - objašnjava Josip Cugovčan


Autor: podravski.hr — 18.11.2017. / 22:00 Aktualno

Mještanke Podravskih Sesveta u tradicijskoj berbi grožga

Članovi Hrvatskog folklornog društva Sesvečice iz Podravskih Sesveta na imanju svog voditelja Josipa Cugovčana priredili su tradicijski prikaze berbe grožđa s brajdi crnog direktora i izabele.
Nekad su ljubitelji mošta na imanjima i klijetima obvezno imali takve brajde kako bi početkom studenog imali novu berbu te za Martinje pili friški mošt.
– Takav martinjski mošt radio se isključivo od crnog direktora i izabele. Grožđe se bralo u drvenim lavorima, a potom se stavljalo u drvene pute s kojima je dopremano do preše. Najteže je bilo nosačima tih drvenih puti jer su prazne bile teške oko pet kilograma – pojašnjava Josip Cugovčan.

 

Prešalo se na starinskoj drvenoj preši

Drveni lavori su se, dodaje Cugovčan, podmetali pod brajdu koja se prvo dobro istresla kako bi bobice koje bi od malog dodira opadale završile u njemu.
– Svaki gazda dobro je pazio da nijedna bobica ne propadne pa su dosjetljive žene prvo podmetale lavor pod brajdu i nakon ‘stepanja’ obrale grozd – ističe Cugovčan.

 

Friški mošt završio je u demižonkama

Za prikaz su Sesvečani koristili i starinsku prešu, a nakon obavljenog posla odmah su i degustirali friški martinjski mošt. (db)
FOTO: DRAŽEN NAĐ