PO TABLETE U MAĐARSKU Dr. Ildiko Szabo: Zašto su naši lijekovi toliko jeftiniji? Dva su razloga…

Zadnji put potrošio sam 600 kuna, a za razliku u cijeni koju bih za lijekove platio u Koprivnici kupio sam si jaknu za 250 kuna – kaže Dragutin Kralj iz Koprivnice


Autor: podravski.hr — 29.03.2018. / 9:44 Aktualno

Dr. Ildiko Szabo, ljekarnica u mađarskom Berzencu

Apoteku u Berzencu, mađarskom mjestašcu na šest kilometara od graničnog prijelaza Gole, nije teško pronaći ni kad se prvi put tamo otputite, iako je skrivena u maloj slijepoj ulici. Do nje će vas usmjeriti smjerokaz na kojemu piše „Ljekarna“.
Gotovo svakodnevno taj putokaz slijede žitelji Koprivničko-križevačke županije kako bi se opskrbili lijekovima. Zbog čega, nije teško odgonetnuti – može se jako puno uštedjeti. Potvrđuje to vlasnica ljekarne dr. Ildiko Szabo, koja je zbog brojnih hrvatskih mušterija naučila naš jezik toliko da bez teškoća može razumjeti što treba koji pacijent.
– Nije to od jučer. Počelo je prije više od 20 godina, kad su Hrvati dolazili u Mađarsku u šoping, pa bi usput došli i u moju ljekarnu. No, nastavili su dolaziti i kad šoping više nije bio „u igri“, iako u nešto manjem broju. Zašto? Lijekovi su kod nas jeftiniji, a nekih uopće i nema u Hrvatskoj, poput, primjerice, Myoflexina, koji je vaša Pliva prestala proizvoditi – odgovara dr. Szabo.
A cijene nekih lijekova doista su mnogo niže nego kod nas. Hrvatski „bestseler“ u izboru vlasnice apoteke iz Berzenca jest Betaserc, lijek protiv vrtoglavice i šumova u ušima, koji ćete u Koprivnici platiti (50 tableta) 114 kuna, a u Mađarskoj 77 kuna. Na drugom mjestu je Trental, lijek za poremećenu cirkulaciju u dijabetičara i arterosklerotičara, koji je više nego duplo jeftiniji – pakiranje od 20 tableta (kakvo jedino imaju u koprivničkim ljekarnama) kod nas ćete platiti 37 kuna, a pakiranje od 100 tableta u Mađarskoj stoji 74 kune (hrvatski ekvivalent bio bi oko 180 kuna). Na trećem mjestu je Prostamol uno, preparat za prostatu, čijih 60 tableta u Koprivnici stoji 180 kuna, a kod dr. Szabo 99 kuna.
No, isplati li se potegnuti k njoj ako se ide računati potrošnja benzina i vremena?
– Moja supruga i ja u Berzencu se opskrbljujemo lijekovima već godinama. Tamo smo otprilike svaka tri mjeseca. Zadnji put potrošio sam 600 kuna, a za razliku u cijeni koju bih za lijekove platio u Koprivnici kupio sam si jaknu za 250 kuna – reći će Dragutin Kralj, prvi zapovjednik koprivničke 117. brigade.
Prisjeća se i kako je išao po lijek koji bio potreban njegovu sinu kad je imao srčanih problema. U Hrvatskoj bi ga platio oko 1500 kuna, a u Mađarskoj je stajao oko 700 kuna.

Podravci masovno odlaze u ljekarnu u Berzence

Da se hrpimice odlazi u Mađarsku po lijekove znaju i koprivnički ljekarnici, ali ne znaju i odakle tolika cjenovna razlika, pa će neki lijek preko granice imati tržišnu cijenu manju od nabavne u Hrvatskoj.
Dr. Szabo smatra kako se radi o velikoj konkurenciji među farmaceutskim kompanijama u njihovoj zemlji s jedne strane, a s druge u regulatornoj politici mađarske vlade.
– Najviša cijena koju možemo odrediti za neki lijek strogo je određena i naša je ljekarnička marža uglavnom jako mala, mnogo manja nego, recimo, prije 15 ili 20 godina – kazala nam je dr. Szabo.
Ipak, cijene se prilično razlikuju i u OTC segmentu, dakle preparatima za koje nije potreban nikakav recept i njihove su cijene oslobođene stega mađarskih regulatora.
Vidi se to, recimo, na primjeru aspirina. Kutiju s deset šumećih tableta u Koprivnici ćete platiti 43 kune, a u Mađarskoj 35 kuna, 20 tableta aspirina C+ u nas stoje 71 kunu, a preko granice 54 kune. Najveća je razlika u aspirinu protect od 100 miligrama, za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka. Pakiranje s 28 tableta kod nas stoji 33 kune, a u Mađarskoj tri i pol puta veće pakiranje (98) tableta stoji 64 kune.
I „običan“ gel protiv bolova voltaren od 50 grama isplati se kupiti u Berzencu jer ćete dati 38 kuna, dok u Koprivnici morate izdvojiti 66 kuna. Ako usput uzmete i pakiranje magnezija sa 60 tableta ušteda će se povećati – u Hrvatskoj 90, a u Mađarskoj 60 kuna. Preko granice se često kupuje i Švedska grenčica, drevni eliksir, jer je cijena drastično niža – za pola litre ondje ćete platiti 43 kune, a kod nas za četvrt litre 78 kuna.
– Mnoge mušterije iz Hrvatske već znam po imenu jer često dolaze. Koliko će to dugo trajati? Ne znam, ali kod nas se u Mađarskoj ne bi ništa trebalo promijeniti što se tiče cijene lijekova. Jedino će možda biti još niže jer Vlada stalno pritišće proizvođače – kazala je dr. Ildiko Szabo iz Berzenca. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK