Po vodu za tuširanje na potok, a za piće putuju sedam kilometara

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Četveročlanu obitelj Jurenec iz Grdaka, naselja u Općini Sokolovac kod Koprivnice, 180 metara dijeli od civilizacije. Tolika je udaljenost njihove kuće i imanja od magistralnog vodovoda i pitke vode. Već gotovo pet godina ta je udaljenost za njih nepremostiva.

– Doselili smo se ovamo 1991. godine. Kupili smo staru kuću, koja je imala bunar. Vodom iz tog bunara sagradio sam novu kuću. No, prije pet godina bunar je počeo povremeno presušivati. Lani oko Božića u njemu više definitivno nije bilo vode. Odonda po vodu za pranje veša idemo na potok u Domajima, a za piće je vozimo od sina, koji živi u Reki, na sedam kilometara udaljenosti – pripovijeda umirovljenik Stjepan Jurenec, koji živi sa suprugom i dvojicom sinova.

Sekundarni vodovod

Upravo kad je njihov bunar počeo presušivati, izgrađen je magistralni vodovod u Sokolovcu i nekim okolnim naseljima. U Grdaku je cijev stala na 180 metara od imanja obitelji Jurenec.

Jurenec svako malo ode na potok u Domaje svojom cisternom te vodu izlije u presušeni bunar

– Čim su to izgradili, izvadio sam i platio sve ‘papire’ i dozvole te 2014. godine dao zahtjev za priključak. U Koprivničkim vodama rekli su mi da sam predaleko i da moram čekati dok Općina ne izgradi sekundarni vodovod – pripovijeda Jurenec.

Prije nekoliko tjedana, veli, platio je majstoru koji može bušiti bunare na dubinu od 60 metara da produbi njegov, ali stroj je brzo naišao na stijenu prije no što je došao do vode.

– Sramota je da u 21. stoljeću u Europskoj uniji nemamo vode. Godinama kumimo i molimo, podnosimo zahtjeve, ali po vodu i dalje moramo na potok – ogorčen je  Jurenec.

Nedavno je s dva prazna kanistra otišao u Sokolovac, u sjedište Općine, i rekao službenicima da je došao po pitku vodu. Protest je jedino što mu je preostalo.

– Dio magistralnog vodovoda ide preko moje zemlje. Dao sam za to suglasnost, a ovo mi je valjda sada hvala. Unuci me pitaju: Deda, a zakej se kod tebe nemremo kupati, zakej ti nemaš vodu? Što da im odgovorim? – pripovijeda Jurenec.

Sramota je da u 21. stoljeću u Europskoj uniji nemamo vode

Kako izgleda život u kući bez vode? Jurenec svako malo ode na potok u Domaje svojom cisternom te vodu izlije u presušeni bunar. Ona ondje mora odstajati dva-tri dana da se prljavština slegne, a onda se tom vodom ukućani mogu otuširati i može se oprati veš. Samo šareni, jer će bijeli posivjeti. Bijeli veš Jurenčevi voze na pranje snahi u Reku. Iz Reke, također, svaki drugi dan odlaze po vodu za piće i kuhanje. Zahod u kući ne koriste, nego se služe vanjskim, kao što su ljudi činili prije 50 godina.

Zašto ne koriste zahod u kući? Nemaju vode.

Stjepan Jurenec kaže kako je dosad na „papire“ i zahvate na presušenom bunaru platio koliko bi dostajalo barem za jedan priključak na javni vodovod. Bio je, veli, spreman sam platiti da se priključi na glavni vod, ali…

Projekt je gotov

– Ne tražim ni kune ni od koga, sam bih platio cijevi i sve što treba, a rekao Koprivničkim vodama neka sve to slobodno maknu i bace kad će graditi sekundarni vodovod. No, rekli su mi da se to ne smije – kazao je Jurenec.

Ako je točno što nam je kazao Vlado Bakšaj, načelnik Općine Sokolovac, četveročlana obitelj iz Grdaka davno je trebala imati mogućnost priključenja na javni vodovod.

Općina je rezervirala novac za gradnju sekundarnog vodovoda

– Kad smo krenuli raditi vodovod, napravili smo projekt za svaku kuću u općini. Međutim, kad se radio cjevovod, iz tehničkih razloga, zbog pritiska, cijev je skrenuta u Grdaku te je trasa otišla prema vodospremi Prnjavor. Naprosto se projekt nije izveo onako kako je zamišljen – kazao je on.

No, ima dobru vijest za obitelj Jurenec. Općina je rezervirala novac za gradnju sekundarnog vodovoda i prema njihovoj kući.

– Projekt je gotov, očekujemo građevinsku dozvolu i nadam se da ćemo je dobiti za tjedan ili dva. U projektu su tri grane sekundarnog vodovoda, za Mali Poganac, Grdak i Velika Mučna. Nadam se da će i radovi početi uskoro te da će se obitelj Jurenec ove godine moći priključiti na vodovod. Sve je dugo trajalo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i raznih suglasnosti koje je trebalo ishoditi – rekao je Bakšaj.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI