Pobijedio smrt i vratio se svojojo ljubavi: Dobio nova pluća, a danas lovi kapitalce

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Malo tko bi stavio ruku u vatru i rekao da će Josip Dolenec – Dule (60) samo dvije godina nakon što je prošao operaciju presađivanja pluća, jednog od najkompliciranijih medicinskih zahvata uopće, opet postati aktivni lovac s trofejnim odstrjelima.

S Josipom je razgovarao novinar Podravskog lista, a članak je objavljen prošli ponedjeljak u tiskanom izdanju…

Kapitalni jelen, kralj šume

No, upravo to se dogodilo te je poznati sigečki lovac, inače dugogodišnji član lovačke udruge Fazan Peteranec, prošlog tjedna u ponedjeljak odstrijelio kapitalnog kralja šume, jelena starog otprilike pet godina.

Josip se nedavno pohvalio s jelenom kapitalcem

Josip Dolenec – Dule u siječnju 2018. godine imao je samo jednu opciju. Budući da mu je teška bolest, kronična opstruktivna bolest pluća, uništila ovaj vitlan organ, jedina šansa za preživljavanje bila je visokorizični zahvat s neizvjesnim ishodom, transplantacija pluća. Nakon operaciju u Beču, Josip je postao tek jedna od tri osobe iz naše županije kojoj su transplantirana pluća, ali od onda živi novi život.

Nova pluća

– S novim plućima prodisao sam u punini i mogu reći da sada živim punim plućima. Po prirodi sam veseljak i optimist i vjerujem da mi je to pomoglo u vrlo teškom oporavku. Uvijek sam bio pozitivan i bio sam siguran u svoj oporavak – objasnio je kratko Josip što mu znači uspjela transplantacija pluća.

Budući da je lovac već 13 godina, Josip se odmah po oporavku vratio u aktivno lovstvo te mu je prošli ponedjeljak bio jedan od dana koji će pamtiti. Naime, tada je odstrijelio jelena kapitalca, koji će zasigurno okititi njegovu vitrinu novom medaljom, a kakvog sjaja će ona biti, ocijenit će posebna komisija verificiranih ocjenjivača.

Ovo nije jedini Josipov kapitalni odstrel te on već posjeduje zlatnu medalju za odstrjel vepra i srndaća. Josip je svjestan da ovakav odstrjel ponekad naiđe na negativan odjek kod dijela javnosti, pa je upravo zbog toga objasnio kako do ovakvog odstrela uopće dođe.

Štete na polju

– Nakon višegodišnjeg uzgoja zaštitom i prihranom divljači, svake godine nakon prebrojavanja, radi smanjenja šteta na poljoprivrednim kulturama i u prometu, obavljamo smanjenje određenog broja pojedine vrste divljači, tako sam i stekao ove meni najdraže trofeje, pogotovo ovog zadnjeg jelena – kralja šume, starog oko pet godina u predjelu lovišta zvanom Berek, između Bregi, Herešina, Peteranca i Sigeca –naveo je Josip Dolenec – Dule, koji se, osim lovom, bavi i lovnim streljaštvom.

FOTO Privatan album

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI