Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije najveći je projekt u povijesti naše županije

Procijenjena vrijednost projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica iznosi 410 milijuna kuna, od čega se iz sredstava EU izdvaja oko 69,2 posto iznosa, odnosno 283,8 milijuna kuna.

Projekt se provodi na području Koprivničko-križevačke županije, odnosno na području Grada Koprivnice te općina Peteranec, Đelekovec, Koprivnički Bregi, Rasinja, Drnje i Hlebine.

92,5 milijuna kuna izdvojit će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i iz Hrvatskih voda, a 33,7 milijuna kuna otpada na sufinanciranje Koprivničkih voda, lokalnu komponentu koju će financirati Grad Koprivnica i šest općina partnera u projektu.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice

– Ovo je najveći europski infrastrukturni projekt u povijesti Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. Nije to samo novac, iako je lijepo znati da pola milijarde kune dolazi u naš kraj, zapošljavaju se ljudi, ali i potiču ekonomski tokovi. S tim projektom rješavamo crne točke vodova i odvodnje koje smo imali u slučajevima pojačanih količina padalina, rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Zatim je za mikrofon stao direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras koji je izrazio zadovoljstvo radovima koji su u tijeku, te istaknuo kako se projekt pripremao godinama.

– Planirano je izgraditi 30,5 kilometara nove vodovodne mreže, od čega 18 čine rekonstrukcije, a 12 nove. U planu ej također izvesti i 1668 novih priključaka za kanalizaciju te stotinjak kilometara kanalizacijske mreže, od čega je samo 13 kilometara rekonstrukcija, dok ostatak čini izgradnju. Novom mrežom povećat će se mogućnost priključenja vodoopskrbe s 92 na 94 posto te mogućnost priključenja na sustav odvodnje sa 73 na 92,2 posto na području aglomeracije, zaključio je Petras, nadodavši kako je dobrobit vidljiva i na polju zaštite okoliša, smanjenju zdravstvenih rizika i povećanju životnog i komunalnog standarda u ruralnim i prigradskim naseljima.

Zdravko Petras, direktor Koprivničkih Voda

Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje, dogradnju i rekonstrukciju sustava
javne vodoopskrbe te tehnološke zahvate na UPOV-u. Predviđeni završetak projekta očekuje se do kraja
2023. godine

Foto: Krešo Puklavec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI