POBUNA ASISTENATA ‘Plaću su nam bez ikakve najave smanjili za 17 posto, a potom smo potpisali anekse’

Potpisao sam ugovor za asistenta u nastavi za 27,50 kuna po satu, da bih na plaći vidio kako mi fali nekoliko stotina kuna - požalio nam se asistent u nastavi


Autor: podravski.hr — 12.11.2017. / 6:17 Aktualno

Ilustracija / Asistenti u nastavi ogorčeni kresanjem ugovorenih plaća

Prava pomutnja nastala je među asistentima u nastavi u školama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija. Naime, već nakon prve isplate plaće vidjeli su da je ona manja nego što je trebala biti prema ugovorima koje su potpisali, a nakon toga morali su potpisati i aneks ugovora kojim im je plaća za sat rada smanjena za oko 17 posto.
– Potpisao sam ugovor za asistenta u nastavi za 27,50 kuna po satu, da bih na plaći vidio kako mi fali nekoliko stotina kuna. Tek nakon što sam dobio plaću, javili su mi iz škole da moram potpisati dodatni aneks ugovora jer je, prema njihovim riječima, došlo do nekakvog nesporazuma, a u aneksu je stajala manja satnica od 23,50 kn po satu. To nije korektno – rekao nam je vidno nezadovoljni asistent u nastavi u jednoj križevačkoj školi.
Na istu stvar požalio se i drugi asistent u nastavi.
– Prema ugovoru koji smo potpisali na početku rada, trebali su nam platiti 22 kune po satu, no za rujan je plaća bila obračunata po 18 kuna po satu. Tek nakon što smo dobili plaću za rujan, dali su nam da potpišemo aneks ugovora u kojem stoji da će plaćati 18 kuna, ali tek za tekući mjesec što nije bio slučaj jer smo takvu umanjenu plaću dobili i prije potpisivanja aneksa – rekao je on.
Kako kaže, čuo je da se radi o tome da je zaposleno više asistenata nego što je na početku bilo predviđeno jer se pokazalo, tek nakon što je nastava počela, da treba više asistenata, pa su, vjerojatno, smanjenjem plaće željeli ‘namaknuti’ sredstva za sve asistente.
Iz Koprivničko-križevačke županije poručuju da je u ovogodišnjim Uputama za prijavitelje određen drugačiji način obračuna plaće pomoćnika u nastavi u odnosu na prijašnja dva projekta i on je znatno nepovoljniji za pomoćnike u nastavi, na što Koprivničko-križevačka županija ne može utjecati, s obzirom na to da je projekt tako postavljen.
– Županija je nekoliko puta upozorila i najavila školama smanjenje plaća pomoćnika u nastavi. Naime, u projektnim uputama određen je prosječni mjesečni bruto 2 iznos od 3.775,15 kuna za rad jednog pomoćnika u nastavi, što je maksimalni iznos koji svi prijavitelji mogu dobiti po pomoćniku, a u koji su uključeni i doprinosi. Kako bi plaće pomoćnika bile usklađene na razini sve četiri godine, definirana je bruto 2 satnica od 27,5 kuna – objasnila je Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana.
S obzirom na to da je kod nekih škola došlo do nesporazuma u tumačenju uputa o obračunu plaća odnosno iznosa bruto 1 i bruto 2, Županija je dala uputu o sklapanju dodataka ugovorima u kojem će jasno biti definiran iznos bruto 1 koji iznosi 23,50 kn.
– Nažalost, s obzirom na trenutni manjak proračunskih prihoda te druge projekte i programe koje provodimo, nismo u mogućnosti namiriti razliku u plaćama pomoćnika u nastavi iz vlastitih sredstava u skladu s prošlogodišnjim projektom – rekla je pročelnica Ivančić.
Podsjetimo, ovim će se projektom kroz naredne četiri školske godine za 62 učenika s teškoćama u razvoju osigurati 56 pomoćnika u nastavi. Trajanje projekta je 48 mjeseci, a ukupna vrijednost je 10,1 milijun kuna, od čega 95 posto sufinancira Europski socijalni fond, dok će preostalih pet posto osigurati Koprivničko-križevačka županija. (sm)
FOTO: ILUSTRACIJA