Pobuna u Podravini: Mještani napali načelnika, u selu ne žele novu šljunčaru

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mještani Selnice Podravske, naselja u općini Legrad, pokrenuli su  građansku inicijativu kojom žele spriječiti nastanak nove šljunčare na području naselja, na predjelu Gornje grmlje. U tu svrhu okupili su se u građansku inicijativu koja okuplja, kažu, većinu stanovnika Selnice Podravske. Najviše mještani okupljeni u inicijativu općinskom načelniku Ivanu Saboliću zamjeraju zbog navodne netransparentnosti, a muči ih i to što se nova šljunčara nalazi blizu škole. 

–  Na sastanku, od prisutnih 70-ak ljudi, većina je prvi put čula o čemu se radi, a pojedinci koji su prodali svoju zemlju bili su obmanjeni pričom da će se na tom mjestu posaditi lješnjaci, da će se ograditi i dovesti jeleni lopatari i slično – naveli su u priopćenju mještani Selnice.
– Zašto javna rasprava nije bila napravljena u Selnici Podravskoj u večernjim satima kako bi se stanovništvo upoznalo s projektom, umjesto u prostorijama Općine u jutarnjim satima, kada je većina ljudi na svojim radnim mjestima. Zašto niste kao načelnik svih mještana spominjali ovaj projekt na svim javnim nastupima i kod svečanih sjednica i navodili ga uz spominjanje svih aktivnosti na prostoru općine kako bi to bilo primjereno? Jeste li svjesni svoje odgovornosti o neinformiranosti javnosti o ovome projektu sve do 10.veljače, kad je javna tribina bila pokrenuta od strane GISP-a – upitali su između ostalog  načelnika mještani udruženi u inicijativu.

Ivan Sabolić

Načelnik Ivan Sabolić odgovorio je da je javnost s ovim projektom upoznata na javnoj tribini održanoj na prijedlog Općinskog vijeća, te da su začeci ovog projekta ušli u prostorni plan u vrijeme kad je on imao 17 godina promjenom prostornog plan Općine 2007. godine.

– Što se tiče Gornjeg grmlja, Studija utjecaja na okoliš počela se izrađivati 2015. godine te je Općina Legrad dala svoje primjedbe. Budući da Općina nije jedini čimbenik koji daje svoje primjedbe na nju, mišljenje Općine nije presudno u odbacivanju ili prihvaćanju Studije – naveo je načelnik Sabolić te dodao da se navode krive informacije oko organizacije javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš.

– Općina Legrad ne organizira Javnu raspravu, niti odlučuje o lokaciji gdje će se provesti. U dokumentima koje ste preuzeli vidi se u potpisu da je organizira Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije – objasnio je Ivan Sabolić i dodao da je objavljena na oglasnoj ploči Općine i internetskoj stranici. 

Načelnik Sabolić izrazio je žaljenje što se inicijativa ne bavi ekološkim pitanjima, već svu svoju energiju usmjerava na traženje krivca.

–  Zaboravljate da sam 2007. godine imao samo 17 godina i nisam mogao donositi bilo kakve odluke. Ako sam bilo gdje prekršio zakone, molim vas da to prijavite nadležnim institucijama – oštro je zaključio načelnik.

 – Više puta tijekom javne tribine ponovio sam da investitor nema otkupljene sve čestice i do trenutka dok ne otkupi sve čestice, ne može početi s radovima. Moje osobne stavove svi dobru znaju, ali njih zloupotrebljavaju ili izvrću kako kada žele. Svatko je dobrodošao u Općinu na razgovor, rješavanje problema ili za bilo koji drugi povod –  naveo je Sabolić.

S druge strane, u Ministarstvu gospodarstva naveli su da je nositelj i ovlaštenik eksploatacijskog polja građevnog pijeska i šljunka Gornje grmlje trgovačko društvo Bednja, i to temeljem Ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina od 17. lipnja 2019. godine na rok do 31. prosinca 2025. godine, što bi značilo da eksploatacija u Selnici može početi.

Što se pak tiče samih investitora, a radi se o tvrtki Bednja u vlasništvu tvrtke Kaming iz Ljubeščice, općine u Varaždinskoj županiji, tamo su naveli da oni kane investirati u ovu šljunčaru u koju su već mnogo uložili, od otkupa zemljišta pa do izrade sve potrebne dokumentacije.

– Mogu reći da će na ovoj šljunčari radovi biti izvođeni u minimalnom obimu. Radit će se o jednom bageru koji će iskapati sirovine i one će odmah biti odvožene. Dakle, ne radi se ni o kakvima postrojenjima, a buka koja će se proizvoditi na postrojenju jednaka je buci koju proizvodi jedan veći traktor. Zbog naše lokacije škola neće biti ugrožena, kao niti mještani Selnice. Interes nam je da od našeg poslovanja koristi imaju svi, pa i mještani Selnice, koje ovim putem želim uvjeriti da ćemo biti partneri. Svi zainteresirani mogu se javiti u našu tvrtku gdje ćemo im rado objasniti svoje planove. Osim toga, nakon završetka eksploatacije bit će formirano novo jezero koji se može koristiti u razne svrhe – naveo je Tomislav Nenčević, direktor Kaminga.

Foto Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI