POBUNA U PREDGRAĐU: ‘Dosta nam je više ovakvog života, nije fer’

Podravski list profile

Stanari Ulice Rečko polje prošli su se tjedan okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo učinjenim po pitanju šljunčanja ceste koja prolazi njihovom ulicom. Kako kažu, asfaltu su se odavno prestali nadati iako je u ulici postavljena sva podzemna infrastruktura, no barem su od Grada onda očekivali da cestu uređuju kako treba. Povod pobune bilo je prošlotjedno šljunčanje puta koje, po njihovu mišljenju, nije odrađeno kako treba.

– Već smo u nekoliko navrata bili kod gradonačelnika i pročelnika Golubića da im ukažemo na to da se u našoj ulici cesta popravlja krivim materijalom. Umjesto da navoze sitniji šljunak koji popuni rupe, oni dovezu dvoje tačke batude koja s ceste nestane nakon nekoliko prolazaka automobila po cesti – rekao je Jozo Delić.

Veli i kako je već nekoliko puta krpao gumu na biciklu jer je nasuto kamenje oštro, a nakon što prođu vozila, bankine su pune kamenja zbog kojeg ne mogu kositi travu.

– Eto, sad su dovezli novi šljunak, no bolje da nisu ništa radili. Ovdje malo naspu, ondje malo, i to je sve skupa ništa, a još nam i rade štetu. Ovdje na ovom zavoju je najgore, automobili jure i onda se to što se radi poništi za nekoliko sati. Tražili smo da se navozi bolji materijal koji bi dulje trajao, no opet ništa – veli Jozo.

Njegov susjed Boris Puž kaže kako je ljeti prašina da ne mogu izaći na dvorište, a kad pada kiša, kao ovih dana, u blatu su do koljena.

– Išao sam u grad i hlače sam do koljena isprljao samo dok sam došao do glavne ceste. Gacamo po blatu, rupe i oštećenja su ogromni, a postoji jednostavno rješenje – rekao je Jozo.

Pobunili su se i protiv toga da se bagerom struže gornji sloj puta jer je taj dio još i dobar, a kad ga se ostruže, opet se tu stvaraju nova oštećenja.

– Ovdje ispred moje kuće stao je jutros radnik s punim kamionom šljunka. Zaustavio sam ga i kažem ‘kipaj’, a on neće. Kamo taj materijal odlazi, ja ne znam, a namijenjen je, kao, za ovu ulicu. I onda te male hrpice razdrljaju i opet od toga ništa – objasnio je Jozo.

Svi ostali okupljeni nezadovoljni su ovakvim razvojem situacije, zvali su i nekog iz Grada da dođe i pogleda situaciju, no nitko se do tad nije odazvao.

– Tražili smo da gospodin Golubić dođe i pogleda, rekao je da će nekog poslati, no dosad nitko nije došao. Zato smo i zvali Podravski list da svi vide kakav se traljav posao ovdje radi – rekao je Jozo.

Boris Puž rekao je da je najavljeno da školski autobus ovuda više neće voziti ako se s putom hitno nešto ne poduzme.

– Znači, naša djeca neće moći busom u školu. Pa to je prestrašno – veli Boris.

Kako su zaključili okupljeni, imaju cestu, a nemaju je, imaju batude svuda osim tamo gdje bi je trebalo biti, a takva situacija traje godinama.

– Pročelnika Golubića pozvali smo uljudno, da zajedno riješimo problem, no njega nema. Koliko mi je poznato, obećan nam je asfalt do polovice sljedeće godine, ali tome se više niti ne nadamo. Kažu, papiri ovakvi, papiri onakvi, pa imovinsko-pravni poslovi… To sve skupa nije naš problem. A problem će biti kad se nastavi iseljavanje iz naše ulice koje je već krenulo, pa onda ni voda ni plin ni kanalizacija neće trebati jer ovdje više nitko neće živjeti – zaključio je Jozo.

Pitali smo i Grad da se očituje o ovom problemu.

– Nakon primjedbi građana zbog promjene materijala kojim se nasipavala prometnica, Grad Koprivnica nakon uvida nadležnih službi na terenu naložio je izvođaču radova održavanja nerazvrstanih cesta da na prometnicu nasipa novi materijal – eruptivnu zapunu – kažu u Gradu.

Prometnica u Rečkom polju nasipava se novim materijalom ovisno o potrebi, a minimalno dvapua godišnje, u proljeće i jesen. Ipak, izgleda da je i asfalt konačno na vidiku.

– Ove godine planiramo početi s izradom projektne dokumentacije (trenutno je u izradi projektni zadatak) za uređenje predmetne prometnice asfaltiranjem, a samo izvođenje radova planirano je nakon što se riješe imovinsko-pravni odnosi nužni za ishođenje građevinske dozvole, koja je uvjet za početak radova uređenja – rekli su u Gradu.

No, ogorčeni stanovnici Rečkog polja žele prvo vidjeti konkretne radove kako bi povjerovali da će i njihova ulica konačno doći na red za asfaltiranje.

– Živi bili pa vidjeli jel’ laže koza ili rog – slikovito je zaključio Jozo.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI