Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Počasna građanka Theodora Basch Klayman, životno djelo Zvonku Magiću

Na posljednjoj održanoj sjednici Gradskog vijeća prošlog ponedjeljka gradski vijećnici donijeli su odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Ludbrega za 2022. godine. Javna priznanja ovogodišnjim dobitnicima bit će uručena u povodu Dana grada Ludbrega koji se obilježava 19. ožujka.

Tako je počasnom građankom Grada Ludbrega proglašena Theodora Basch Klayman iz SAD-a.  Theodora (84) potječe iz stare židovske obitelji iz Ludbrega, koja je zbog strahota nacističkog režima i njegove tvorevine NDH, iščezla iz Ludbrega, baš kao i čitava židovska zajednica. On je živjela u Ludbregu sve do trenutka kada zbog progona Židova nije više mog ostati. Život i ljubav odveli su je u SAD, a danas živi u Washingtonu. Svoj radni vijek provela je u obrazovanju, radeći na školama u Marylandu. U mirovini je, udovica. Održala je više predavanja za američke učenike i posjetitelje i pritom je uvijek naglašavala svoju pripadnost Hrvatskoj.

Zvonko Magić

Isticala je hrabrost ljudi koji su joj pomogli za preživi. Zahvaljujući njoj, Ludbreg pripada među najistraženija naselja u Hrvatskoj koja su pogođena holokaustom. Godine 2021. podnijela je zahtjev Komisiji Yad Vashema u Jeruzalemu u Izraelu da se njeni spasitelji iz Ludbrega proglase Pravednicima među narodima. Komisija Yad Vashema priznala je Theodorin zahtjev te svih sedam Ludbrežana, Ljudevita Vrančića, obitelji Kerstner, Žiža i Runjak proglasila Pravednicima među narodima i njihova će se imena naći uklesana na Zidu časti u Jeruzalemu. Time će Ludbreg postati grad s najviše Pravednika među narodima u Hrvatskoj u odnosu na broj stanovnika. Nagradu Grada Ludbrega za životno djelo dobio je Zvonko Magić iz Ludbrega. Gospodin Zvonko Magić rođeni je Ludbrežanin gdje je završio osnovnu školu. Domaćoj i široj javnosti poznat je kao uspješan poduzetnik, gospodarstvenik, aktivni član zajednice tehničke kulture i društvenog i političkog života Ludbrega.

Nagrada grada Ludbrega dodjeljuje se Nevenu Jerbiću i  Bojani Schubert. Plaketa grada Ludbrega dodjeljuje se  KUD-u  Anka Ošpuh – ženskoj vokalnoj skupini Pajdašice, pekarni Centa – Gjergj Kajzogaj, te udruzi Žene u borbi protiv raka dojke Narcisa Ludbreg. Zahvalnice grada Ludbrega dodjeljuju se Dragutinu Geriću, Jovici Jankoviću, Steli Pavetić, Olji Slatki i  Slobodanu Vadjuncu.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI