Počela sezona grijanja, vatrogasci poručuju: Pripazite na ovo

Dolaskom hladnijih dana počela je i sezona grijanja na kruta i tekuća goriva kao i električnih grijalica. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Koprivnice prošle su godine zabilježili 78 požara, od čega 16 slučajeva pada na požare peći i dimnjaka.

Zapovjednik VZG Koprivnica Hrvoje Blažeković podsjetio je na osnovna i univerzalna pravila kojih se treba pridržavati kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, napomenuvši kako do požara najčešće dolazi zbog nestručnog rukovanja. U slučaju da naiđete ili vam se dogodi požar, nemojte se ustručavati nazvati vatrogasce na broj 193.

– Poseban oprez potreban je pri paljenju peći na kruta goriva jer plamen može zahvatiti odjeću, a ni u kom slučaju nemojte zapaliti drva u peći s benzinom ili drugim zapaljivim tekućinama. Drvo za loženje odmaknite od peći jer može doći o zapaljenja zbog prijenosa topline, a odmaknuti treba i drugi zapaljivi materijal poput tepiha. Vrlo je važno da se odjeća ne suši direktno iznad peći. Naravno, ne ostavljajte hranu na upaljenoj peći bez nadzora, što je savjet koji vrijedi cijele godine – savjetuje zapovjednik Blažeković.

Također podsjeća kako pepeo može biti opasan i kad nam se čini potpuno ohlađen. Savjetuje se da se ne odlaže u zapaljive kontejnere ili s drugim predmetima, već u zasebne metalne kontejnere dalje od ostalih objekata, zaključuje Blažeković.

Foto: Koprivnica.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI