Počele predbilježbe za cjepivo protiv gripe u ljekarnama

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Rekordnih gotovo 700 tisuća doza cjepiva protiv gripe, od toga oko 12 tisuća doza za Koprivničko-križevačku županiju, idući bi tjedan trebalo početi stizati u Hrvatsku ususret prvoj pandemijskoj godini u kojoj će se miješati virus gripe i koronavirus. I jedna i druga napast same za sebe smrtna su opasnost za starije osobe te kronične bolesnike, pa ne čudi što će ove godine vladati prava pomama za svakom dozom cjepiva. Liječnici su cijepljenje preporučili svima, a posebno ugroženim skupinama. Tako će barem smanjiti raspon mogućih virusa od kojih mogu oboljeti.

Iako upozoravaju da cjepivo protiv gripe nije sto posto učinkovito, ono vrlo učinkovito štiti od teških komplikacija, pa je od velike pomoći tzv. rizičnoj skupini bolesnika, u koju ulaze građani stariji od 65 godina i kronični bolesnici (srčani i bubrežni bolesnici, dijabetičari, oboljeli od kronične opstruktivne plućne bolesti, onkološki i transplantirani bolesnici i svi imunokompromitirani građani). Za njih je cijepljenje besplatno, kao i za zdravstvene djelatnike te djelatnike domova za starije i nemoćne.

Ostali cjepivo moraju kupiti, a dobra je vijest da će od ove godine cijepljenje biti moguće u ljekarnama i zainteresirane građane cijepit će liječnici. Takvo što dosad nije bilo moguće, a ovom odlukom rasteretit će se i liječnici obiteljske medicine, ali i pacijenti, koji su dosad kod kupnje cjepiva u ljekarni nailazili na teškoće.

Cijepljenje će biti od 19. do 24. listopada

Naime, cjepivo protiv gripe traži tzv. hladni lanac koji se mora poštivati pri rukovanju cjepivom, tako da je stav epidemiologa da cjepivo nabavlja cjepitelj od veledrogerija, a potom cijepi zainteresirane i određuje cijenu cijepljenja. Odsad više neće biti takvih problema, barem ne u Ljekarnama Koprivnica, koje su se prijavile za sudjelovanje u projektu i nadaju se da će im biti odobren liječnik za cijepljenje, doznajemo od ravnateljice Božene Hrešć. – Cijepljenje će biti od 19. do 24. listopada, a upravo su u tijeku predbilježbe zainteresiranih za cijepljenje. Cijepit ćemo u odvojenoj prostoriji, prema pravilima, a cijena je oko 95 kuna. Imamo cjepivo dva proizvođača, Infanrix i Vaxigrip, oba su cjepiva četverovalentna, no Vaxigripa još nemaju ni veledrogerije, on se tek očekuje – objasnila je Hrešć.

Domeće kako potražnja uvelike nadmašuje ponudu pa su ograničeni količinama u predbilježbama, te smatra kako svi zainteresirani ove zime neće moći dobiti svoju dozu cjepiva. Važno je napomenuti kako oni koji se žele predbilježiti za cijepljenje u ljekarnama prvo moraju nabaviti recept kod svog obiteljskog liječnika. Ostale rizične skupine ne trebaju recept za cijepljenje, moći će to obaviti besplatno kod obiteljskih liječnika te u ispostavama Zavoda za javno zdravstvo, ali će se morati naručiti telefonski i dogovoriti termin. 

Prema posljednjim informacijama Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, cijepljenje počinje sredinom listopada.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sportsko natjecanje za djecu i roditelje

U sklopu Dječjeg tjedna održano je sportsko natjecanje „Najbolji tim u gradu“ u organizaciji Grada Križevaca, Zajednice športskih udruga Križevci i Društva športske rekreacije Križevci.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI