Počelo poribljavanje: Uvode se danonoćna dežurstva radi čuvanja riba

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na jezerima Zajednice sportsko-ribolovnih klubova Koprivnica prošlog petka počelo je poribljavanje. Na dvadesetak jezera i oko 350 hektara njihove površine pustit će se oko 12,5 tona ribe.

Poribit će sa šaranom, amurom, štukom, linjakom i smuđem. Najviše će se pustiti šarana, i to oko osam tona, a bit će i vretenca, posebno cijenjene sorte šarana. Druga riba po redu u smislu količine je amur s nešto više od tri tone. Ove godine pustit će i linjaka, oko 190 kilograma, te 70 kilograma smuđa.

Novost je da će se nakon poribljavanja uvesti dežurstva, koja će provoditi članovi klubova u sastavu Zajednice.

– To je zakonska obveza uvedena novim Zakonom o slatkovodnom ribarstvu. Poribljena voda mora se čuvati 48 sati. Naravno, uz to ribičuvarska služba intenzivno će obilaziti vode nakon poribljavanja kao i svake godine – rekao je Ivica Sabolić, predsjednik Zajednice ribolovnih klubova Koprivnica.

Sve to obavljat će se radi provođenja odredbe o lovostaju na vodama, koji traje trideset dana, osim za štuku, i to na jezeru Jegeniš i ostalim manjim jezerima u koje je ove godine puštena štuka.

– Štuka se svake godine pušta u Šodericu, Jegeniš i dio ostalih manjih jezera. Tako se svake godine izmjenično uvodi lovostaj na štuke do 1. veljače na jezerima Šoderica i Jegeniš. Ove godine na redu je Jegeniš, dok na Šoderici traje  lovostaj trideset dana. Također, na manjim jezerima lovostaj traje do 1. veljače, a sva jezera pod posebnim režimom bit će označena – naveo je Sabolić i dodao da će se zbog atraktivnosti ribolova na jezerima gdje vrijede pravila ulovi-pusti poribiti sa šaranima iznad pet kilograma.

Zajednica je proteklih godina počela s intenzivnijim poribljavanjem štuka i dodatnima zabranama izlova jer je primijećen manji broj štuke u jezerima zbog sve većeg izlova i intervencija čovjeka u okoliš, gdje je riba izgubila mjesta za mrijest. Isto se dogodilo i sa smuđem.

– Ove godine vidjeli smo da se na kupovima i prvenstvima počelo loviti nešto više štuke. Također, osobno sam na Prosenici ulovio 15 centimetara dugog smuđa, što znači da se omrijestio. Pomaci su spori, ali vidljivi. Trebamo dati vremena, ali i ribiči moraju biti više educirani i poštivati pravila pa će ribe biti – rekao je Ivica Sabolić i dodao da je ovaj vikend odrađen prvi dio poribljavanja, a drugi slijedi za desetak dana.

FOTO Matija Dolenec

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI