POČELO SUĐENJE U VARAŽDINU Poznati koprivnički bračni par optužen da je nezakonito izvukao dva milijuna kuna

Prema optužnici, direktori Nijanse su sami sebi debelo ispod cijene prodali dva tvrtkina kombija i jedno dostavno vozilo


Autor: podravski.hr — 17.11.2017. / 8:03 Crna kronika

Nekadašnji Centar nijansa u Koprivnici

Poznatom poduzetničkom bračnom paru, Mariji (48) i Ivanu (57) Grgičinu iz Koprivnice, vlasnicima propale tvrtke Centar nijansa, prvog koprivničkog salona za boja i lakove, na Županijskom sudu u Varaždinu počelo je suđenje zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Tereti ih se da su do rujna 2009. godine iz tvrtke nezakonito ‘izvukli’ više od dva milijuna kuna.
Nakon policijske kaznene prijave, varaždinski su tužitelji dvije godine provodili istragu i krajem travnja podignuli optužnicu kojom poduzetnički par tereti da su prenijeli u vlastito vlasništvo imovinu tvrtke ispod stvarne cijene te tako su tvrtku oštetili za milijun kuna, a dodatni milijun su izvukli pozajmicama koje nikada nisu vratili.
Prema optužnici, supružnici su se kao direktori Centra nijansa dogovorili da kroz izvlačenje imovine Mariji Grgičin pribave veću imovinsku dobit. Na nju su prenijeli nekretnine i drugu imovini Nijanse, a to su učinili izdajući si račune na iznose znatno ispod tržišnih cijena. To su prema tužiteljima i učinili, a dogovorili su se da Marija Grgičin ne plati ni tako umanjene iznose. Tako su Nijansu oštetili za nešto više od milijun kuna.
Centar nijansa, koju je zastupao direktor Ivan Grgičin, supruzi Mariji je kao fizičkoj osobi prodao kuću u Sokolskoj ulici u Koprivnici za 600.000 kuna iako je tržišno procijenjena više od 800.000 kuna. Sve su to prema tužiteljima učinili kako bi tu kuću dalje mogli prodati, a to su kasnije i učinili. Prodali su je 2012. godine poznatom koprivničkom odvjetniku Krunoslavu Kunštiću.
Tužitelji su zaključili kako je Marija Grgičin od iznosa prodaje Podravskoj banci uplatila samo 200.000 kuna kako bi ‘skinula’ hipoteku s kuće. Ostatak novca nije platila, a nezakonito je tako pribavila 600.000 kuna.
Prema optužnici, direktori Nijanse su uz sve to sami sebi prodali dva tvrtkina kombija i jedno dostavno vozilo. I u tom slučaju cijena je bila znatno niža od tržišne, a ni te iznose nisu platili, čime su Centar nijansu oštetili za dodatnih 73.000 kuna.
Sljedeću su ‘muljažu’, prema optužnici, napravili s umjetničkim djelima i drugom ‘sitnom’ imovinom poduzeća te zemljištem. Drugom točkom optužnice tužitelji ih terete da su s računa poduzeća do kraja 2011. godine podizali gotovinu ili robu koju nisu vratili. Tako su podigli 1.4 milijuna kuna od kojih su za poslovanje firme potrošili 400.000 kuna dok ostatak nisu vratili već zadržali za sebe.
Suđenje bračnom paru Grgičin vodi sudac Županijskog suda Igor Pavlic. Prvog dana suđenja ispitao je financijsko-knjigovodstvenu vještakinju Vlastu Santo Olđu i Sanju Pernjak koja je vodila poslovne knjige Centra nijanse. Sanja Pernjak rekla je kako je s Grgičinima suradnju prekinula 2009. godine zbog dugovanja Centra nijanse prema njezinom obrtu. Suđenje se nastavlja u veljači. (ke)
FOTO: VALENTINO ŠTEFANEK