Početak jednog od najznačajnijih projekta – Potpisan ugovor o financiranju izgradnje RCGO Piškornica

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ugovor o sufinanciranju projekta Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Piškornica potpisali su danas u četvrtak  Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor tvrtke Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske – Piškornica  Mladen Ružman. Time je ostvaren i zadnji preduvjet za realizaciju ovog velikog i jednog od najvažnijih projekata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, čiji idejni početak seže u 2002. godinu.

Ovim projektom predviđeno je projektiranje  i izgradnja RCGO Piškornica, nabava mobilne opreme, nadzor nad radovima na izgradnji RCGO Piškornica, izgradnja 2 Pretovarne stanice (Zabok, Varaždin), upravljanje projektom te financiranje promidžbe i vidljivosti.

–  RCGO Piškornica nije zaseban infrastrukturni objekt, već je dio integriranog sustava gospodarenja otpadom u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a na njegovu funkcionalnost i uspješnost utjecat će čimbenici koji su u hijerarhiji gospodarenja otpadom prije njega – građani, JLS-ovi i komunalna društva ali i razvijenost infrastrukture za materijalnu i energetsku oporabu produkata Centra, kao što je gorivo iz otpada koje je obnovljivi izvor energije- poručili su iz Ministarstva.

 U RCGO Piškornica provodit će se  te će centar biti odgovoran za zadnja 3 stupnja reda prvenstva u gospodarenju otpadom. Ključne aktivnosti koje će obavljati u Centru su priprema otpada za recikliranje i povećanje stope recikliranja, priprema otpada za daljnju energetsku oporabu i dobivanje energije iz obnovljivih izvora, te obrada otpada prije odlaganja i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Biološkom obradom i stabilizacijom biootpada odvojenog iz miješanog komunalnog otpada smanjit će se negativan utjecaj razgradnje biootpada na okoliš u odnosu na klasično odlaganje otpada, emisija ugljikovog dioksida (CO2) za 32.500 t/god te potencijal proizvodnje metana (CH4), koji ima i do 28 puta veći potencijal globalnog zatopljenja od CO2, za 90%.

Tehnologija obrade otpada projektirana je kao kombinacija mehaničko – biološke obrade (MBO) kojom će se otpad najprije stabilizirati biosušenjem, a zatim dozrijevanjem biootpada u aerobnim uvjetima gotovo u potpunosti stabilizirati, a mogući štetni utjecaji istog, prije odlaganja, svest će se unutar dopuštenih i propisanih graničnih vrijednosti.

– Važno je reći da RCGO Piškornica upotrebljavati najmoderniju tehnologiju  što se tiče utjecaja na okoliša. Tako da možemo reći da neće biti škodljivih utjecaja na stanovništvo , ali niti na prehrambenu industriju koje se nalazi blizu – rekao je Mladen Ružman, koje je naveo da  proces javne nabave trebao započeti za mjesec dana, a sami radovi u drugoj polovici 2012. godine.

Direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman: Centar će koristiti najnoviju tehnologiju i bit će siguran za okoliš

Inače predviđeno je da bi centar RCG Piškornice trebao započeti s radom 2024. godine 

Ukupni kapacitet MBO postrojenja planiran je na 99.877 tona godišnje, od čega 70.602 tona za miješani komunalni otpad, 28.671 tona za ostatke nakon sortiranja i 604 tona za glomazni otpad, dok je kapacitet postrojenja za ostatni građevni otpad planiran na 11.074 tona godišnje.

Posebna pozornost prilikom projektiranja, ističe se,  posvećena je zaštiti okoliša i zdravlja ljudi te će se iz tog razloga svi postupci obrade otpada obavljati u zatvorenim halama iz kojih će se onečišćeni zrak prije ispuštanja pročišćavati na vrećastim filterima, ispiračima zraka i biofilterima. Osim toga, bit će onemogućen bilo kakav kontakt otpadnih voda s okolišem na način da će sve površine unutar Centra biti izgrađene kao vodonepropusne. Sve otpadne vode pročišćavat će se na vlastitom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) nakon čega će se ispuštati u sustav javne odvodnje kojim će se odvoditi do UPOV-a grada Koprivnice gdje će se još jednom pročistiti te će se na planiranom odlagalištu neopasnog (stabiliziranog) otpada izgraditi najsuvremeniji donji brtveni sustav u koji će se ugraditi kontrola vodonepropusnosti geomembrane.

Važno je reći da će se izgradnjom RCGO-a osigurat će se 85 novih radnih mjesta, a komunalna naknada općini Koprivnički Ivanec sa sadašnjih 1.74 milijuna kuna povećat će se na iznos od otprilike 7,5 milijuna kuna godišnje.

Provedba ovog projekta, ističu u Ministarstvu, doprinijeti će ispunjenju strateških i planskih ciljeva Republike Hrvatske, ispunjenju obveza Republike Hrvatske proizašlih iz Pristupnog ugovora s Europskom unijom te ostvarenju jednog od preduvjeta za uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenje otpadom na području sjeverozapadne Hrvatske. Ugovorom je predviđena dodjela bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za financiranje RCGO Piškornica u iznosu od nešto više od  313.7 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekta iznosi oko  448.2 milijuna kuna.

Europska unija osigurava 69,9975 % iznosa ukupno prihvatljivih troškova Projekta, dok  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  financira 20.0025 posto suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o. pribavite će 10 posto sredstava ta realizaciju projekta.  Podsjetimo tvrtku Piškornicu d.o.o. osnovali su Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te općina Koprivnički Ivanec na čijem području je planirana izgradnja RCGO Piškornica.

FOTO NIKOLA WOLF

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI