POČINJE ISTRAGA Dva ‘zaigrana’ poduzetnika prijavljena zbog utaja teških pola milijuna kuna

Tvrtka Sara metali osnovana je u ožujku 2014. godine, a već 2016. je brisana iz sudskog registra nakon što je u stečaju ustanovljeno da nema nikakve imovine


Autor: podravski.hr — 17.12.2018. / 10:01 Crna kronika

Ilustracija / Policija izlazi iz zgrade Porezne uprave u Koprivnici

Varaždinski tužitelji donijeli su rješenje o provođenju istrage protiv 37-godišnjeg direktora propale tvrtke Sara metali iz Kloštra Podravskog nedaleko od Đurđevca. Kako se navodi u rješenju o provođenju istrage, tužitelji osnovano sumnjaju da je 37-godišnjak počinio kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.
“Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od travnja do prosinca 2014. godine, kao direktor trgovačkog društva iz Kloštra Podravskog, sa žiro računa društva podigao i nepripadno zadržao za sebe više od 390.000 kuna, a nad društvom je u travnju 2016. godine otvoren stečajni postupak”, priopćili su tužitelji.
Tvrtka Sara metali, koja je predmet istrage državnog odvjetništva, osnovana je u ožujku 2014. godine, protiv nje je bio pokrenut stečajni postupak, a tvrtka je iz sudskog registra brisana u srpnju 2016. godine.
Osim direktora iz Kloštra Podravskog, ozbiljnih problema s pravosuđem imat će, čini se, i 63-godišnji upravitelj proizvodno-uslužne zadruge In-gradnja iz Podravskih Sesveta. Upravitelja zadruge kazneno su prijavili službenici PU koprivničko-križevačke zbog utaje poreza. Kako su priopćili iz policije, “sumnja se da je 63-godišnjak kao odgovorna osoba proizvodno uslužne zadruge od 2013. do 2016. godine primio predujmove od više osoba u iznosu od 411.000 kuna u svrhu prodaje stanova, a za koje predujmove zadruga kao prodavatelj nije ispostavila račune”.
Takve predujmove zadruga nije knjižila u poslovnim knjigama, niti obračunala i platila 102.000 kuna poreza. Rezultate kriminalističkog istraživanja objedinjene u posebnom izvješću policajci su poslali državnom odvjetništvu na odluku. (ke)

Zgrada u Pitomači koju je gradila zadruga iz Podravskih Sesveta

FOTO: ILUSTRACIJA