Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Počinje izazovna sezona: “Voluharice nam uništavaju sadnice jagoda!”

Kupci će prve ovogodišnje jagode iz plastenika obitelji Drk u Cvetkovcu moći nabaviti za otprilike mjesec dana. Sadnice su lijepe i zdrave, ali vlasnik Alen Drk ističe kako ove godine vodi veliku borbu s glodavcima.

– Jagodama se bavim 12 godina i niti jedne dosad poljskih miševa i raznih voluharica nije bilo kao sada. Osim što glođu korijen biljke, znaju ispod folije na isti način napraviti i štetu na crijevima za navodnjavanje. Zato moram redovno stavljati u zemlju ove mamce da se situacija drži pod kontrolom – priča nam Alen i usput za svaki slučaj u zemlju stavlja još jedan.

Obitelj Drk trenutno ima 2500 grmova

Drugi problem mu je voda za navodnjavanje po koju mora odlaziti kilometrima daleko, a tisuću litara dovoljno mu je za tri dana navodnjavanja.

– Dovozim je s izvora u Rasinji, pa sam si morao kupiti cisternu od 3000 litara i traktor. Recimo, proizvođačima jagoda iz Čukovca po tom je pitanju puno lakše jer im je voda blizu. Ali što se mora, mora se, bez navodnjavanja nema jagoda, jer ta biljka, baš kao i lubenice, traži puno vode – pojašnjava naš sugovornik.

Trenutno na 350 kvadratnih metara plasteničkog prostora ima 2500 grmova. S jednog se dobije između 400 i 600 grama plodova. Mlade sadnice daju manji broj većih plodova, a sa starijima je obrnuto, ubere se više sitnijih jagoda.

– Puno toga naučiš kroz posao. Ja sam prije 12 godina ostao bez posla i na nagovor jednog prijatelja odlučio posaditi jagode. I tada, a i sada jako mi puno savjetima pomažu Željkica Oštrkapa Međurečan i Leon Golub iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede jer, ako bih stalno učio na svojim greškama, proizvodnja bi trpjela, tako da sam im jako zahvalan što nađu vremena uvijek kad ih trebam – priča Alen Drk.  Do sada su kilogram jagoda prodavali za 20 kuna, ali ove će, kaže nam, zbog cijena repromaterijala koje su otišle u nebo, malo ipak morati povisiti cijenu.

Mamcima protiv glodavaca koliko toliko mogu zaštititi jagode

– No, nećemo ići s nekakvim ludim cijenama za jagode, otprilike 40-50 kuna za kilogram, jer treba biti realan i reći da si ljudi za primjerice 40 kuna mogu kupiti kilogram mesa i da će, ako imaju taj novac, ipak radije kupiti meso nego jagode – iskren je ovaj podravski proizvođač jagoda.

Do sada je obitelj Drk iz Cvetkovca urod prodavala na kućnom pragu, ali ove će se godine, realiziraju li se planovi i dogovori, njihove jagode moći kupiti i na tržnici u Rijeci. Također, dio uroda svake sezone daruju i Caritasu Varaždinske Biskupije.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

TRAGOVA NASILNE SMRTI NEMA

Umirovljenik (74) upao u potok dubine jedan metar. Utopio se

podravski na mjestu događaja

FOTO Težak sudar dvaju vozila, jedna osoba ozlijeđena

PRIJEVARA U TIJEKU?

Sumnjiva tvrtka građanima nudi štednju za mirovinu, budite na oprezu

Upišite pojam koji želite pretraživati