Podravski lovci pripremaju se za organizirano ubijanje lisica i čagljeva. Država će ih po glavi nagrađivati sa 600 kuna

Kako doznajemo, na natječaj Ministarstva poljoprivrede sigurno će se javiti i nekoliko lovačkih udruga s područja Koprivničko-križevačke županije. Svaka udruga na svojem lovnom području moći će odstrijeliti najviše 30-ak lisica i čagljeva


Autor: podravski.hr — 26.09.2018. / 11:52 Aktualno

Ilustracija / Čagljevi kod nas nemaju prirodnih neprijatelja pa se populacija brzo širi

Programom Ministarstva poljoprivrede vrijednim milijun kuna trebala bi se spriječiti najezda lisica i čagljeva, kojih su mještani ruralnih, ali sve više i prigradskih naselja diljem Podravine, itekako svjesni.
Sve su češći napadi lisica, u posljednje vrijeme i čagljeva, na domaće životinje. Isto tako, i lovačka društva su uvidjela da je zbog sve većeg broja ovih predatora došlo do prirodne neravnoteže u divljini te smanjenja ostalih životinja.
Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj vrijedan milijun kuna, na koji se mogu javiti lovačke udruge koje će za odstrijeljene lisice i čagljeve dobiti novčanu naknadu. Sve veća populacija lisice i čaglja u posljednje vrijeme u lovištima Republike Hrvatske izravno smanjuje broj divljači.
Osim navedenoga, te vrste prijenosnici su zoonoza, bolesti koje prenose životinje, od kojih je najznačajnija bjesnoća. Jedan lovoovlaštenik može prijaviti i ugovoriti najviše 21.000 kuna, a sufinancira se odstrjel lisice i čaglja s po 700 kuna po ocijenjenom trofeju, odnosno 600 kuna po divljači dostavljenoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.
– Stanovnici ruralnih područja najbolje znaju kolike su štete od čaglja i lisice. Nadoknadu štete regulirali smo u prijedlogu novog zakona o lovstvu koji je u proceduri donošenja, a ovaj natječaj sufinancira dio koji se odnosi na uzročnike štete. Smanjenjem broja jedinki čaglja i lisice unaprjeđujemo javno-zdravstvenu sigurnost stanovništva, čuvamo raznolikost naših šuma i lovišta uz minimalnu štetu za stanovnike okolnih područja – kazao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.
Kako doznajemo, na natječaj Ministarstva poljoprivrede sigurno će se javiti i nekoliko lovačkih udruga s područja Koprivničko-križevačke županije. Svaka udruga na svojem lovnom području moći će odstrijeliti najviše 30-ak lisica i čagljeva. (md)

Ilustracija / Uspješan lov na lisice u Podravini

FOTO: ARHIVA