Počinje proljetna oralna vakcinacija lisica

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kampanja oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske započinje sutra, 30. ožujka i trajat će do 2. travnja 2021. godine, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

S kampanjom se kreće s aerodroma Brač i Osijek, prema aerodromu Rijeka i Čakovec čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH.

U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova, a vakcinacija lisica provodi se na cijelom području Republike Hrvatske, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca tj. 2.665.850 godišnje, piše Agroklub. 

Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje podmlatka. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu. U dodiru sa sluznicom usta cjepivo počinje djelovati na imuni sustav životinje te one u 21 dan razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce

Postavljeni mamci nisu opasni za kućne ljubimce, ali nisu zamjena za redovno cijepljenje pasa i mačaka stoga se životinje koje i dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

U slučaju da se zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem.

Prilikom rukovanja obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. 

Mamac se ne smije dirati bez zaštitnih rukavica

Ako je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se,pravilno uklonio. U slučaju dodirivanja omota, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je sadržaj (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku. 

Cilj ovog programa financiranog europskim sredstvima je iskorijeniti bolest na području RH i održati status zemlje slobodne od bjesnoće. 

“Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom. Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati“, poručuju iz Ministarstva. 

Ianče, posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine kada je ta virusna bolest bila potvrđena na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka. Provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva u populaciji životinja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI